Хубостта не се предава от баща на син

Поговорката "Какъвто бащата, такъв и синът" не важи за хубостта. Специалисти от университета "Сейнт Андрюс" във Великобритания са установили, че привлекателните бащи не предават добрата си външност на синовете, а на дъщерите си, пише в. "Дейли телеграф".

Специалистите са открили също, че красотата на момичетата зависи и от двамата родители, докато привлекателността на момчетата не е наследствена. Хубавите мъже могат да предадат на синовете си мъжествените си черти, но не и красотата на лицата си, обясняват авторите на изследавнето.

Дейвид Перет и Елизабет Корнуол установили още, че хубостта на майката не оказва влияние върху привлекателния външен вид на синовете й в по-късна възраст. Идеята на учените е, че не е необичайно красивите родители да имат хубава дъщеря, но не могат да предават това си качество на синовете си.

За пример изледователите дават много известни майки като Голди Хоун и Джери Хол, чиито дъщери Кейт Хъдсън и Джорджия Мей Джагър са прочути с красотата си, докато синът на Род Стюарт, Шон, не може да си съперничи по хубост със сестра си Кимбърли.

Предишни проучвания показват, че жената може да подобри шансовете си за възпроизводство, избирайки по-секси партньор, чиито гени да предаде на сина си, правейки го по-привлекателен за следващото поколение. Данните от настоящето изследване обаче противоречат на тази теория.

"Целта ни бе да проверим дали мъжките и женските лицеви характеристики се предават по наследство. Установихме, че бащата може да предаде на сина си мъжествените си черти, но не и хубостта си. За нас бе изненада защо момчетата не могат да наследят красотата нито от майка си, нито от баща си.

Вероятното обяснение за това е, че е трудно да се определи до каква степен жените намират мъжествеността за привлекателна. Това, което знаем е, че хубавите жени предпочитат за дълготрайна връзка представители на силния пол с мъжествени лица", обясняват авторите на изследавнето.

Данните от предишно проучване показват, че вероятността първородното дете на привлекателни родители да е момиче е с 26 процента по-голяма. Пример за това е случаят с Анджелина Джоли и Брад Пит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини