Американци правят летящо "Ферари"

Американската компания "Молер интернешънъл" (Moller International), която от 1983 г. работи по разработването на лични превозни средства, които могат не само да се движат по пътищата, но и да излитат и кацат вертикално, представи поредната си разработка. Моделът "Аутоволантор" е създаден на базата на "Ферари " 599 GTB, пише в. "Телеграф". Благодарение на осем сопла в различни части на купето спортният автомобил може да излита и каца вертикално подобно на британските бойни самолети "Хариър", да лети със скорост над 240 км/ч и да се придвижва по земята с около 160 км/ч. По въздух летящото "Ферари" може да измине малко над 120 километра, а по шосе - двойно повече.

Странният летателен апарат има хибридно задвижване, използващо бензинов двигател и електромотори, които генерират обща мощност 800 к.с. Според дизайнера Брус Кълкинс "Аутоволантор" би могъл да лети на височина над 1500 метра. Той обяснява избора на "Ферари" 599 GTB за основа на модела с факта, че колата има отлична аеродинамика и е лесен за доработка.

Очакваната цена на "Аутоволантор" е около 632 000 евро, докато ферарито струва само 200 000 лири.

"Молер интернешънъл" придоби известност преди пет години с четириместния си летящ автомобил "Скайкар", който вече е преминал през редица тестове и почти е готов за серийно производство. От 2003 г. насам обаче компанията периодично обявява, че пуска превозното средство на пазара, но това така и не става. През 2003 и 2007 г. се провалиха и опитите за продажба на действащи прототипи на "Скайкар" на търг в eBay.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини