Месото и животинските продукти предпазват хората от загуба на паметта

Американски лекари откриха, че добавките на витамин В предпазват от загуба на паметта и забавят развитието на болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли телеграф".

Изследователи от Калифорнийския университет, ръководени от Ким Грийн, установиха, че високи дози от витамин В3, който се продава без рецепта и е евтин, намалява натрупването на амилоидни плаки в мозъка и подобрява работата на невроните.

Високи дози от витамина, наречен никотинамид, значително намаляват загубата на паметта у мишки, болни от Алцхаймер. Вече се извършват клинични изследвания, за да се провери дали витаминната добавка влияе толкова добре и върху хора.

Предишни изследвания на същия университет наскоро показаха, че витамини В6, В12 и В18 не помагат срещу деменция, болестта на Паркинсон и на Хънтингтън.

Най-новото изследване, публикувано в сп. Journal of Neuroscience, обаче сочи, че никотинамид е различен. В клиничните изследвания 25 доброволци над 50-те, с ранни признаци на болест на Алцхаймер, ще пият много високи дози от витамина под формата на таблетки два пъти дневно в продължение на 6 месеца, а други 25 ще приемат плацебо.

Когато е бил добавен към водата за пиене на мишки, никотинамид е понижил нивата на протеин, който "задръства" мозъка и задушава клетките. Витаминът е нормализирал краткотрайната и дълготрайната памет у болните мишки и е повишил способността на здрави мишки да научават нова информация.

Следователно той може да бъде полезен, както за болни, така и за здрави хора.

Никотинамид се съдържа в говеждото, свинското и пилешкото месо, пшеничното и царевичното брашно, яйцата и млякото, но за да действа както таблетките, ще трябва да се приема в огромни количества. Това пък може да доведе до кожни обриви и дори да увреди черния дроб, предупреждават учените.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини