Полицаите ни - малко и зле оборудвани, за да се справят с бежанците

Полицейските служби в Холандия, Германия и Балканските държави не могат да се справят с бежанския поток, тъй като не достигат служители и те са лошо оборудвани, за да могат да обработват и проверяват големи групи.

Обединяваща европейските полицейски синдикати организация Европейският полицейски съюз (EPU) установява и недостатъчно добра координация, лош обмен на информация и непълна и неефективна регистрация, а понякога и липсваща такава, като сериозни недостатъци в европейската политика за прием на бежанци.

Синдикатът е направил изследване в Холандия, Германия, Испания, Хърватска, Сърбия и България.

Полицаите се притесняват, тъй като сред потоците от бежанци могат да пътуват терористи без те да бъдат засечени. Няма система за проследяване и полицията не разполага с общ преглед накъдесе насочват хората.

Липсва достатъчна защита срещу инфекциозни заболявания. От синдиката дават пример с 45 полицаи, диагностицирани с туберкулоза  в Италия. Един случай е регистриран на заболял от туберкулоза в Холандия, който се е пазил в тайна.

Полицаите казват също така, че не са били обучени за това как да се справятс новите предизвикателства в сферата на сигурността, пред които са изправени. Съществува липса на умения и на подходящо квалифицирани служители.

Полицейските служители в Германия и Балканските държави казват, че те също отчитат използването на повече агресия и насилие поради  пристигането на бежанците. Липсват указания за справяне с агресията (от и срещу бежанци), или ако има такива полицейски служители не знаят къде да ги намерят. Много полицейски служители смятат, че политиците са си затворили очите и са ги оставили да се оправят сами.

Според EPU полицейските служби в цяла Европа са изправени пред големи липси, което включва недостиг на финансиране, капацитет и ресурси. Полицейските служители и граждани в цяла Европа са поставени под неприемливо напрежение, поради все по-суровите мерки въвеждани в сектор „Сигурност“. 
Допълнителните задължения, включващи подпомагане на бежанците и антитерористичните действия, могат да се изпълняват ефективно единствено ако е налично необходимото финансиране.

Европейският полицейски съюз (EPU) призовава Европейските институции занезабавни действия, за да се избегне по-нататъшна ескалация. Според оценката им недостигът на служители, ресурси и организация на процеса е фрапантен.

Те предупреждават, че сигурността на полицейски служители и обществото е под сериозна заплаха. Политиците имат задължението да уверят полицейските служители, така и обществото, че се предоставя необходимото ниво на сигурност.

Това означава -  добро оборудване, обучение и условията на труд за полицейските служители. Те са хората на предна линия и в момента са изложени на прекалено много ненужни рискове.

EPU призовава европейските институции да реагират адекватно на сигналите и предупрежденията на Европейските полицейски съюзи за увеличаващия се риск от тероризъм, съпроводен от социално и обществено недоволство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини