Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно заради КНДР

Петнайсетте страни, постоянни членове на СС на ООН, проведоха консултации при закрити врати за изстреляната от Северна Корея балистична ракета със среден обсег.

На влизане на съвещанието постоянният представител на САЩ в СС Саманта Пауър изрази желание да се стигне до бързо и единодушно осъждане от Съвета за сигурност на предизвикателството от страна на Пхенян към международната общност и към резолюциите на ООН. Тя пожела и засилване на санкциите, които бяха предприети срещу Северна Корея.

От март тази година Пхенян е извършил десет опита с балистични ракети в бърза последователност, отбеляза тя. Според нея с всеки от тези опити, те осъществяват напредък и затова е изключително важно да се преодолеят всички недостатъци, които могат да бъдат открити при прилагането на резолюция 2270. Саманта Пауър даде да се разбере, че САЩ биха искали да се включат в черен списък лица и организации, които помагат на Пхенян да осъществява военната си ядрена програма.

Спешното съвещание е по искате на САЩ и Япония. Дипломатите очакват да бъде публикувана официална декларация на СС на ООН, осъждаща новите опити с балистични ракети. Това обаче може да отнеме известно време, тъй като постоянните представители в ООН трябва да се консултират със своите държави. Това особено важи за Китай, който е единственият съюзник на Пхенян и винаги се е опитвал да го защити от санкциите на ООН. Няколко резолюции на Съвета за сигурност забраняват на Северна Корея всякаква ядрена дейност или тестове с балистични ракети.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини