6 °C

Мая Манолова с препоръка до мобилните оператори за софтуер за родителски контрол

Изображение 1 от 2

  Омбудсманът Мая Манолова е отправила препоръка към трите мобилни оператора у нас да бъдат обсъдени възможностите за въвеждане на софтуер за родителски контрол и филтриране на определено онлайн съдържание. Това съобщи самата тя на форума „Съвременното онлайн общуване - опасности и защита“, който се проведе в Асеновград.
  Към мен като омбудсман се обръщат граждани, които изразяват своята тревога за сигурността на децата им в интернет пространството, както и за действията на мобилните оператори за гарантиране на тази сигурност. В България мобилните оператори не предлагат специализирана услуга за деца, с която да бъде ограничен достъпа им до сайтове с неподходящо съдържание. Родителите отбелязват, че в Германия, например, са отчетени рисковете и причините за уязвимостта на децата в интернет и са предприели необходимите действия за филтриране на определено онлайн съдържание. Един от примерите са действията именно на мобилните оператори, където са създали софтуер, посветен на родителския контрол, както и са приели различни кодекси утвърждаващи правото на детето на сигурност в интернет пространството, каза тя по време на дискусията.

  Омбудсманът цитира статистика , според която 75% от децата са склонни да дадат лична информация в интернет, 89 % от сексуалните предложения към децата са направени в интернет. Само 25 на сто от тези деца споделят със своите родители. А според доклад на ООН, над 75 000 педофили постоянно дебнат за жертви в интернет", каза още Мая Манолова. Тя посочи и американско проучване, в което се съобщава, че 83 на сто от притежателите на материали с детско порнография имат снимки на деца от 6 до 12 години, 39 % - на деца от три до пет години, а 19 на сто - снимки на деца под три години.

  Децата прекарват над 30 часа онлайн седмично, от които над 1 час в порно сайтове, над 3 часа в сайтове за запознанства и социални мрежи. Броят на снимките, показващи сексуална експлоатация и други форми на унижение е нараснал 4 пъти между 2014-2015 г., допълни общественият защитник.

  Манолова подчерта, че интернет дава нови възможности за тормоз, който се осъществява върху деца. "И това е много по-опасно от тормоза, който се оказва върху тях в училище или на улицата, защото ако агресията в училище се случва в рамките на учебния ден, то агресията в интернет може да бъде денонощно, да стигне до все по-широк кръг от деца и да вземе все повече жертви безпрепятствено", предупреди тя. Манолова отбеляза, че сигурността на децата в интернет все още е подценяван проблем у нас. Затова говори и фактът, че България няма разработена и приета Стратегия за киберсигурност и няма общ орган, отговарящ за киберсигурността.

  Жалбите до мен ме ангажираха с проучване на въпросите, свързани със сигурността в интернет, при което установих, че въпреки добрите практики трябва да бъдат положени още усилия. Трябва да се заложи на публично-частните партньорства, на комуникацията и координацията между всички заинтересовани, да се инвестира целенасочено в образованието на децата и целенасоченото им запознаване с рисковете и заплахите в интернет и начините за справяне. Отделните инициативи на фирми и неправителствени организации са полезни, но сигурността на децата трябва да се превърне в устойчива държавна политика, което е и моята мисия като омбудсман, бе категорична Мая Манолова.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  21 яну 2021
  Последни новини