4 °C

Манол Генов: Газопреносната мрежа е национален капитал в сигурността ни и натискът за продажбата й е недопустим удар

От няколко дни сме поставени пред внезапен казус, настояващ страната ни да предприеме стъпки към раздържавяване на газопреносната си мрежа, стопанисвана и управлявана от "Булгартрансгаз". Налагат ни се директни внушения как, ако не направим това, щели сме да бъде изправени пред непосилна санкция от 300 мил. евро. Толкова щял да бъде размерът на глобата, която страната ни да понесе заради осуетяване достъпа до газовата инфраструктура. Директен изразител на тези страхове се оказа лично премиерът Бойко Борисов, обяснявайки как това е нота на антитръстовите регулатори на Европейския съюз. Обяснението как страната ни трябва да избира между две заплахи е, меко казано, некоректно. Или трябвало да продадем държавния субект на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз", или трябвало да поемем угрозата от глоба до 300 млн.евро. Премиерът си позволи открито да насочи дилемата към един от двата избора с твърдението си, как такава санкция била неприемлива за България.

Това се подчертава в позицията на депутата Манол Генов по повод настояването на Брюксел за промени в собствеността върху газовите тръби и компресорните станции в България. Ето какво казва още народният представител:

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер е лицето, носител на тезата, че България трябва да продаде "Булгартрансгаз", а българският премиер определя такава претенция като тежък политически удар. И затова изпратил вицепремиерът Томислав Дончев да се срещнел с екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Оттам последната информация е ,че тече антитръстово разследване и засега решение липсва.

Ясно е, че въпросният ултиматум е провокиран от един конкретен казус. Става дума за жалба от преди няколко години, когато "Овъргаз" е настоял да получи достъп за пренос на газ газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз", но такъв е бил осуетен, включително и като възможност за съхранение на количества природен газ в газохранилище "Чирен". Това уточнение е изключително коректно да бъде направено, за да е ясно, че казусът не е толкова генерален и безкраен като време. Напротив, към настоящия момент е повече от ясно, че той не съществува.

Опасният ход на страната ни в момента е да се поддаде на очевидния натиск, уж в защита на атнитръстов механизъм. И така, под паника от опасността за поредната загуба на стотици милиони евра да вадим на тезгяха държавна продажба. От нас се иска сами да посегнем на капитал, който е стратегическа част от националната ни сигурност. И това го знае всеки, който поне веднъж в живота си е прочел нещо за стратегическите инфраструктури на една държава. Няма почтен пазарен интерес на който и да е бизнес, който да има право ултимативно да поиска от едва европейска страна да си продаде газопреносната мрежа. Това може да се направи само в открит лобизъм на чужди бизнес интереси, които прекрасно са оценили какво е да сложат ръка върху газовата карта на България.

Преди някой да ни стряска с това колко непосилно щяло да бъде за страната ни удар от до 300 мил. евро като възможна санкция, нека си остави време да отговори на няколко въпроса. Като тези например: Каква част от годишния приход на държавния Булгартрансгаз е тази заплашителна санкция? И да не стане така, че шантажирани от угрозата за 300 млн.евро, да изгубим стратегическа инфраструктура за милиарди левове годишни приходи? И кой ще носи отговорност, ако след десетилетие напр. разберем, че "с мръсната вода от коритото сме изхвърлили и детето в него"? Най-хубавото на кошмара „енергийни монополи” в страната ни сега е, че всеки ден ни е пред очите. Да, раздържавихме преди време електропреносната мрежа на страната ни. Вероятно сме удовлетворили Европа с претенциите й да нямаме монополи и да се подчиним на антитръстово законодателство. Но бедите от това, за страната, за потреблението, за претенциите ни за инвестиции и конкурентни цени, са ежедневие. Партии си тръгват от власт и драпат за нея с точно този сюжет- как властта преди време е сглупила с подобна продажба. Сега някой иска от нас да направим същото упражнение и с газопреносната си мрежа. И го прави умишлено, всявайки паника как ще загубил едни нови милиони евра. Само между другото да сравним: защо наказателната санкция за спрения проект "Белене" за много повече милиони не предизвика такава паника у властта, както натискът за "Булгартрансгаз"?

Страната ни се нуждае от високо експертен и политически отговорен дебат, през който единствено да се реши как да постъпим със съдбата на "Булгартрансгаз". БСП държи категоричната позиция, че подобна продажба, при това пред външен натиск, ще е фатално и ще ни лиши от един от знаковите параметри на националната ни сигурност. Убедени сме, че има достатъчно механизми, законодателни и преговорни, през които страната ни да удовлетвори антитръстовото европейско законодателство и даде карт бланш за конкурентен достъп на газови оператори. Но това в никакъв случай не налага без алтернативно да си продадем газовите артерии на държавата.

След почти десетилетие членство в ЕС и в период, когато Съюзът преживява трусове от претенции и оценки на страни-членки, е време България да излезе от рефлекса „преклонена главица сабя не е сече”. Ние сме граждани на страна-членка, а не поданици на нечия колония. Ние притежаваме стратегически инфраструктури за милиарди активи и е недопустимо да ги вадим като евтина сезонна стока на пазара, за да станат чужди активи. Газовата ни инфраструктура е точно такава ценност. Неслучайно "Булгартрансгаз" има позиция в забранителния списък за раздържавяване и изваждането му от там след заплахи и натиск е катастрофа и предателство пред националната сигурност.

Енергийната реформа на страната ни не е завършена и това е добре. Дали сме пред финала й или още ближем рани от камъните по пътя, е по-малкият проблем. По-големият е, ако допуснем държавата да не е фактор на европейската карта за газопренасянето. Преди да ни плашат с това колко голяма и непосилна може да е една прогнозна санкция, нека управляващите имат куража да проверят опита на други европейски страни от Източна Европа, които са продали газопреносната си инфраструктура. Експерти казват, че опитът на Словакия напр. бил показателен. Газопреносна мрежа в частни ръце, печелещи от такси за пренос,а в същото време държава с вдигнати ръце пред всеки опит да направи услугата по-добра за потреблението или да има претенции към инвестиции.

Така че управляващите от нека не ни разказват страшни приказки за "лека нощ". По-добре е да си свършат работата навреме, преди да дръзнат да продават нещо, което е безценно за сигурността на страната. Освен ако не искат да сътворят още един тежък прецедент, заради който лесно се пада от власт и дълго се помни кой е имал смелостта да бъде национален предател с такива решения.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини