Ненчев: Казармата и за жени, ако се върне. Преглед на печата

"24 Часа":

Плевнелиев: До дни извършителите на атентата в Сарафово ще бъдат в съда

Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово да бъдат изправени пред съда. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, информира Нова телевизия.

По време на съвместна пресконференция със своя израелски колега Реувен Ривлин българският държавен глава посочи също, че София знае и кои са тези, които стоят зад извършителите, като допълни, че те също ще бъдат изправени пред правосъдието.

Плевнелиев каза, че атентатът в Сарафово от юли 2012 г. не е постигнал целта на неговите извършители, не е уплашил двете държави и не е намалил потока от израелски туристи към страната ни.

 
„Тези терористи ни сплотиха, за да тръгнем по техните следи... Ние знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда“, посочи Плевнелиев.

Преди три седмици главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че да 15 юли ще бъде внесен в съда обвинителния акт за терористичните действия в "Сарафово".

Скандал. 

"Монитор":

Вежди Рашидов: Реагирах емоционално, лъжа е, че налагам цензура

„Никога не съм откраднал нищо. Един човек ме клевети в ефира от пет години, но аз не съм казал нищо срещу него. Реагирах емоционално с писмото до Георги Ангелов“, обяви на извънредна пресконференция министърът на културата Вежди Рашидов преди минути. Той помоли за среща с журналисти заради скандала, който се разрази след предаването „Денят започва“ на БНТ. В него скулпторът Велислав Минеков отправи критики към министъра, а Рашидов се засегна, че водещият Георги Ангелов не спря изявленията му.
 

Казарма.

"24 Часа":

Ненчев: Казармата и за жени, ако се върне

Военният министър Николай Ненчев не отхвърли възможността за задължителна казарма, лансирана от ВМРО. На заседание на ресорната парламентарна комисия той даде разчет колко наборни войници се очакват на година, каква ще е издръжката им и други изчисления, които ведомството му е изготвило.

Министърът предложи да се спази принципът на равнопоставеност между половете и при наборната служба. На година подлежащи на такава били 45 000-50 000 младежи и девойки, но 35-40% от тях не покривали изискванията за военна служба, така че в казарма ще влизат по 25-30 хил.

Дело 

"Дума":

Отложиха делото за сградата убиец на "Алабин"

Десет години след трагедията, при която рухнала сграда уби две момичета на столичната улица "Алабин", делото не можа да тръгне в Софийския градски съд. Причината бе, че един от роднините на пострадалите пожела да му бъде назначен служебен адвокат, с когото да се консултира. Преди да стане това обаче, той трябва да докаже, че действително не разполага с доходи

Майката на едно от момичетата заяви, че не таи надежда, че процесът ще приключи в следващите 10 години. Според нея до момента върху разследването е упражняван огромен натиск с цел делото изобщо да не влезе в съда. Адвокатът на двама от обвиняемите Константин Симеонов пък коментира, че истинските виновници за трагичния инцидент от 2006 г. не са клиентите му, а представители на Столичната община и редица други институции.
ДУМА припомня, че на 19 септември 2006 г. 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха на място, след като автомобилът им, с който пътуваха по улицата, бе затрупан от падналата сграда.

Одит. 

"Сега":

България усвоява нищожни суми от евромилиардите за наука

България не се възползва ефективно от милиардите евро за наука в ЕС и успява да усвои от тях нищожни суми. Съюзът разполага с рекорден бюджет за наука и иновации до 2020 г. - над 80 млрд. евро по програма "Хоризонт 2020", от които до края на 2015 г. са усвоени 9.6 млрд. евро. На този фон български учени са успели да класират 91 проекта за скромните 13 898 848 евро, или 0.15% от всички финансирани проекти. "Принос" за това България да е на опашката имат куп министерства и съвети, които се справят плачевно с координацията и подпомагането на учените за участие в програмата.

Такива са констатациите в извършен одит от Сметната палата на приноса на програма "Хоризонт 2020" (в периода 01.01.2013-31.12.2015) към стратегическите цели пред България в областта на науката и иновациите. В анализа експертите на палатата са направили на пух и прах ведомствата, натоварени с координацията на програмата.

Пожар. 

"Труд":

Горяха 2 хотела в полицейската блокада на Слънчев бряг 

Пожари вилняха в два хотела в Несебър и Слънчев бряг.

„Севън три“ и „Искър“ пламнаха страховито насред полицейската блокада с 8 бариери там. РПУ-то, което е общо за двата курорта, не уточниха дали става дума за умишлени палежи или за искри от незагасени цигари. Заявиха само, че огънят лумнал от един диван на 7-ия етаж в хотел „Искър“.

392 туристи били евакуирани оттам, докато пожарникарите овладеят стихията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини