181 бежанци заподозрени за тероризъм. Преглед на печата

 „24 часа

181 бежанци заподозрени за тероризъм

ДАНС е предприела мерки срещу 181 кандидати за убежище в България през миналата година, защото е преценено, че са опасни за националната сигурност. Това съобщи зам.-шефът на спецслужбата Олег Петков за в. “24 часа”. Общо през 2015 г. ДАНС е интервюирала 17 130 бежанци. Заради съмнения, че искат да се присъединят към терористична организация, е забранено и пътуването на 3-ма чужденци, които искали да преминат през България, каза още Петков. Експулсирани са 29 чужденци. “Националният контратерористичен център към ДАНС не разполага с конкретна информация, засягаща планиране, организиране и осъществяване на терористични нападения у нас. Въпреки това извършването на терористичен акт срещу обекти в България се оценява като възможно”, каза още зам.-шефът на службата.

 „Труд”

Регионалното министерство търси начин да оспори сделката с „Царските конюшни“

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси начини да оспорва сделката с „Царските конюшни“ в съда. Министър Павлова вече е възложила на юристите на ведомството да съберат пълна информация от всички собственици на спорните терени и сградите върху тях, част от които са на Министерството на земеделието, МВР, Топлофикациите в София и във Варна, както и на частни лица.

 „Стандарт”

Меркел и Путин в спор за Кристалина

Ирина Бокова или Кристалина Георгиева има по-голям шанс да оглави ООН? Този въпрос са обсъждали в разговор на четири очи Ангела Меркел и Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай преди седмица.

Германският канцлер е потърсила подкрепата на Москва за евентуален нов кандидат на България в лицето на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Това стана ясно вчера от изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея Меркел е получила отговор, че всяка страна сама трябва да прецени каква кандидатура да издига. Номинацията на Георгиева за шеф на ООН е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър, научи "Стандарт". Възможно е българското правителство да издигне Кристалина в близките дни, твърди Ройтерс.

„Монитор”        

310 каруци се търкалят в столицата

Точно 310 каруци и един файтон са регистрирани в Столичната община и официално могат да кръстосват улиците в града. Собствениците им са платили по 10 лв. такса, за да могат да се возят на тях. Най-много са талигите от район „Красна поляна” - 230, но в движение били 110. В топ три влизат още „Искър” с 42 и „Подуяне” - с 39 талиги. Те обаче са влезли в регистрите до 2012 г., а след това записвания е нямало, обясниха от „Московска” 33. Преди шест години е била и последната вписана четириколка в район „Сердика”, където общо са 32. В „Красно село” пък няма нито една легална каруца, но пък има записан файтон, които през лятото разхожда туристи по морето.

 „Сега”

180 лекарства напускат пазара годишно

Над 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години бройката на дерегистрираните медикаменти надхвърля 2000, обяви здравният министър Петър Москов. "За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има", коментира той. Проблемът е, че от българския пазар изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти. Обяснението на производителите е, че цените у нас са прекалено ниски за малкия ни пазар и препаратите се изтеглят, тъй като производителите смятат, че тези цени не са им изгодни. За да се плаща с публични пари у нас, всяко лекарство трябва да регистрира по-ниска цена от най-ниската в 9 референтни държави в Европа.

„Дума”

НСО дава над 2 млн. лв. за две лимузини

Националната служба за охрана ще даде 2 млн. лв. без ДДС за две нови бронирани лимузини, става ясно от сайта на НСО, където е публикувана обявата за обществената поръчка. Въпреки голямата сума, която е предвидена, колите ще са леко бронирани, макар и висок клас. "В предмета на поръчката е включена информация, подлежаща на класификация като "държавна тайна". Нивото на класификация за сигурност на информацията е "поверително", пише в документацията. Автомобилите трябва да са фабрично нови, неупотребявани, произведени през 2016 г. Те трябва да са от една марка и модел.

Парите по сделката ще бъдат изплатени на два транша - 40% ще бъдат дадени до 25 календарни дни от сключване на договора, а остатъкът - до месец от приемането на автомобилите.

Още миналата година от НСО се оплакаха от недостиг на бронирани автомобили с каквито се возят например чуждите държавни лидери при посещенията им у нас. В края на 2012 г. НСО купи без търг за 780 000 лв. "Мерцедес S клас", който би трябвало да издържа на стрелба с гранатомет.

„Капитал дейли”

Малко са сигурните кандидати за летище София

Само двама са сигурните кандидати за концесията на летище София според трима независими източника на "Капитал", близки до процедурата. Това са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас. Двете компании са активно проучващите държавното дружество в т.нар. дигитална информационна стая (online data room), където на кандидатите се предоставят нужните разяснения и финансови данни. На кантар е решението за участие на обединение между турската Limak и руската ВТБ, а с много малък шанс да се включат са испански, ирландски и швейцарски оператори. Така към най-големия държавен актив в транспорта интересът изглежда слаб.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    тт
    2 0
    06:38, 13 сеп 2016
    Кристалина, която пред национална медия каза,че бежанците ще ни решат демографския проблем?Боже, пази България и чедата ѝ!
Последни новини