Бойко Борисов получи орден в Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан удостои българския министър-председател в оставка Бойко Борисов с ордена "Голям кръст за граждански заслуги" на официална церемония в Парламента на Унгария за усилията му за защитата на южните граници на Европа. 

Наградата е една от най-престижните, като в йерархията е втората най-висока, която може да се дава от унгарската държава.

Виктор Орбан изтъкна на церемонията, че между България и Унгария има великолепна дружба, която е свързана не само с миналото, но и с настоящето и бъдещето на двете държави. Европа се държи все едно нищо не е научила през миналите столетия и всичко е забравила, а съдбата й сега се решава на границата на България, каза Виктор Орбан, цитиран от БТА.

Ние се стремим всички наши решения да са от полза за националните ни интереси, само така можем да защитим себе си и същевременно Европа, добави премиерът на Унгария . Чест е да наградим Бойко Борисов с този орден в знак на уважение към един изключителен политически път. Това е свидетелство, че България подкрепя не само Унгария, но защитава и цяла Европа. И то без да е задължена от договори, а от своята съвест, историята и ценностите си, подчерта премиерът на Унгария.

Тази награда не е за мен, това е награда за усилията на всички български граничари и военни, които денонощно бдят за сигурността на България. В тази безпрецедентна криза, която ще става все по-тежка, лидери като Виктор Орбан са изключително нужни на Европа, лидери с трезва преценка за опасностите, които идват, каза Бойко Борисов на церемонията. 

Борисов е на еднодневно посещение в Унгария по покана на унгарския си колега Виктор Орбан.

Коментари в сайта

Последни новини