Изтеглят цистерните от Хитрино. Преглед на печата

Трагедията в Хитрино и преодоляването на последиците от нея са водеща тема за вестниците в сряда.

"Прокуратурата е позволила дерайлиралите цистерни в Хитрино да бъдат местени, а операцията по изваждането им от селото ще започне утре. Това се разбра по време на последния за днес брифинг на кризисния щаб за справяне с последиците от трагедията. Всички цистерни на гарата в с. Хитрино вече са обработени до ниво, което позволява по-нататъшна работа с тях, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. "Не всички цистерни са 100% изпразнени, но те вече могат свободно да бъдат премествани и извеждани от района на гарата, каза още тя, Прокуратурата е приключила първоначалния оглед на цистерните и ни даде разрешение да работим с тях". Според транспортния министър в оставка Ивайло Московски операцията по местенето на цистерните, която се счита за една от най-рискованите в хода на спасителните работи, ще започне утре сутринта и ще отнеме не по-малко от 4-5 дни. "Изградени са насипи за автокрановете от двете страни на релсите, обясни Московски. "В района на гарата ще влезе и железопътна механизация - 60-тонен кран, който ще започне работа утре сутринта. Паралелно с извеждането на цистерните с две вишки ще започне и възстановяването на контактното мрежа на жп линията", каза още той. Според транспортния министър след изваждането на всяка от цистерните на безопасно място ще бъде направен окончателен оглед от следствието и прокуратурата. След това те ще бъдат отново преместени в кариера за инертни материали, която се намира близо до Хитрино. Там те ще бъдат финално обработени с азот, което ще ги направи годни за транспортиране на голямо разстояние. От там цистерните ще бъдат превозени до склад на фирмата - собственик "Булмаркет" в Русе..."

"Технически проблеми, а не висока скорост на машинистите е причина за трагедията в Хитрино. Позицията е на председателят на Синдиката на машинистите Диан Димитров и колега на тримата машинисти от авариралата композиция. Според него държавата е абдикирала от проблемите на жп транспорта. Димитров е с 20-годишен стаж като локомотивен машинист на товарен влак. Часове преди смъртоносния взрив минава по същото трасе - през Хитрино. По думите му по трасето не е имало проблеми. Според него не човешка грешка, а технически проблеми и повреда в цистерната са довели до експлозията. "Високата скорост може до дерайлиране да доведе, но цистерните са обезопасени, няма как да се взриви. От търкането на спирачките, предната вечер имах същия проблем, оттам се е възпламенило", смята Димитров. По думите му подредбата на вагоните е била стриктно спазена, тъй като контролът върху това е изключително строг. Познава и тримата машинисти от злополучния влак, дълги години били колеги. "Щом чухме за инцидента си казахме: "Хайде машинистите изгоряха", коментира още Димитров. Като председател и на синдиката на машинистите той не веднъж е предупреждавал, че е въпрос на време е да се случи поредната трагедия. За проблемите в железницата е писал и до властта. Не получил отговор. Машинистите настояват за цялостна промяна в жп транспорт - сега, не след поредната трагедия." - в. "24 часа".

"Всички цистерни в Хитрино вече са обработени до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани. Това обяви министър Румяна Бъчварова след заседания на кризисния щаб, в което е участвал и премиерът Бойко Борисов. "Важно е да кажем на населението, че 15 фургона пътуват насам. Тази вечер ще бъдат разтоварени на място, което ще позволи след това да бъдат разположени", каза Бъчварова. Не е безопасно за жителите да влизат в къщите все още, докато не бъдат свършени окончателните проверки. Може да има обгазяване на ниските места, това би било опасно. Направен е план за утрешните действия. Прокуратурата е приключила първоначалния оглед и е дала разрешение спасителите да продължат с по-нататъшните действия. Министър Ивайло Московски уточни, че са направени насипи с фракция, започва се от последната дерайлирала цистерна, условно 12-та. Там ще влезе железопътна механизация - кран 60 тона, който ще започне работа утре сутринта. Започва изтеглянето й. След изваждане на безопасно място на всяка една от цистерните се прави окончателен оглед от следствие и прокуратура. Има подготвена площадка, където ще се складират извадените цистерни. Ще се обработят с азот и ще се транспортират до площадката на собственика в Русе. Вероятно всичко ще отнеме 4-5 дни, зависи от метеорологичните условия. 28 пожарникари и спасители остават на дежурство да обезопасяват местопроизшествието. Ниските температури доведоха до това, че трябва да се сменят много по-често, да се осигури топла храна. Все още изтича газ, поради което в ниските места, в избените помещения в северните помещения на селото може да се усеща мирис на газ, каза гл.комисар Николай Николов. В никакъв случай хората, които се допускат да си нахранят животните, не трябва да пушат цигари..." - в. "Труд".

"Проверяваме всички версии. Изключваме на този етап версиите за умишлено причиняване на произшествието на гара Хитрино. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Районната прокуратура в Шумен. Не са установени отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака. Влакът се е движел, изпреварвайки разписанието си. Трябвало е да пристигне в 6.02 ч. в Хитрино, да престои до 6.07 ч., влакът е пристигнал по-рано, тоест щеше да пристигне по-рано, ако не се беше случило произшествието. От двете кабини на локомотивите са иззети двете устройства. Устройството на първия локомотив е разчетено. Второто устройство на втория локомотив е по-сложно и то предстои да бъде разчетено. Експертизата е назначена и заключението й ще бъде готово най-късно в понеделник. Тогава прокуратурата ще разполага с официални данни за това каква е била скоростта на влака, добави още Цацаров, цитиран от БГНЕС." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени от длъжност всички служебни лица, участвали във вземането на решение за провеждането на семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от с. Хитрино. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Разпореждането е към министъра на земеделието и храните, в чийто ресор са участвалите в събитието регионални структури. Директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов ще бъде освободен, заради организирането на тържество в деня на национален траур. Това уточни министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по БТВ по повод проведеното тържество след семинар на горски служители, представители на природни паркове и Общинското предприятие "Туризъм публични прояви и атракции" на Шумен в Несебър в деня на национален траур за жертвите от инцидента в Хитрино." - в. "Сега".

"1,3 милиона лева в сметката на БЧК за Хитрино. Сумата е събрана само за три дни, предаде Нова тв. Общо равносметката до момента - 850 000 от есемеси и 400 000 лева от дарения онлайн и по банкова сметка. По повод запитванията, как може да се дарява от чужбина, отговорът е само по банкова сметка и онлайн като повече информация има на сайта на БЧК. Сега предстои да се направи и обществен съвет, в който да участват журналисти от всички медии, представители на църквата и мюфтийството, както и кметът на Хитрино. Председател на обществения съвет ще бъде омбудсманът Мая Манолова. Именно съветът ще решава за какво да се харчат парите. Ще дава и пълен отчет за разходите. Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: IBAN: BG64UNCR 76301078660913 BIC: UNCRBGSF Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България); Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина) ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF "ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД" - в. "24 часа".

Връчването на третия мандат за съставяне на правителство на РБ също е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

"Реформаторският блок взе третия мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. В президентството дойдоха заместник-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Борислав Великов (БНД), и Александър Христов (БЗНС). Представители на другите партии в Реформаторския блок - НПСД и ДБГ, нямаше. Нормално и естествено е министър-председателят да е от ГЕРБ, каза още Христов. "За нас отговорността е огромна, искам да кажа, че автентичната десница не е получавала мандат от 19 години", заяви Румен Христов след разговор с президента Росен Плевнелиев. Христов добави, че Реформаторите не виждат причина за предсрочни избори, а съставянето на следващият кабинет след изборите нямало да е по-лесен. Нормално и естествено е министър-председателят да е от ГЕРБ, каза още Христов. Президентът Росен Плевнелиев каза на представителите на РБ, че се много се радва да ги види. "Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме", заяви Плевнелиев. "Както самият аз казах, понякога и 1% шанс може да бъде 100%, така че си заслужава да опитаме. Още повече в светлината на рекордния брой кризи, които се разиграват около нас в региона и по света. Затова за мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране", каза още Плевнелиев при физическото връчване на третия мандат..." - в. "Дневник".

"Въпреки че парламентарната група на Реформаторския блок гласува в петък да върне веднага мандата на президента Росен Плевнелиев, вчера негови представители все пак го взеха. Те обещаха да опитат да съставят ново правителство с подкрепата на ГЕРБ. На срещата при държавния глава отидоха зам.-шефовете на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Борислав Великов от БНД и Александър Христов от БЗНС. Липсваха представители от ДБГ и НПСД. От ДБГ обаче коментираха по-късно пред "Сега", че са готови да преговарят с ГЕРБ, ако се състои среща между двете формации. Организацията за нея е поета изцяло от СДС. "Естествено е премиерът да бъде от ГЕРБ. Надявам се до следващия понеделник да проведем разговори с Бойко Борисов. Той е човек с опит, имаше едно добре работещо правителство. В него има доверие от европейските лидери и България не е държава, която по някакъв начин е създавала проблеми на ЕС. Този парламент не е изчерпал възможностите си. Готови сме да се срещнем с ГЕРБ в удобно за тях време", заяви Румен Христов, след като прие мандата. Преди това лидерът на СДС Божидар Лукарски също заяви, че вижда именно Борисов като премиер на новото правителство. "Колегите от ГЕРБ следва да излъчат премиера, като моето лично мнение е за Борисов", каза той по bTV. Премиерът отвърна от Хитрино, че в момента не мислел по темата за ново правителство. "Нищо друго, освен възстановяване на Хитрино, не ме интересува. Ще се срещнем, ще говорим", бе категоричен той. Реформаторите отново ще потърсят подкрепа от Патриотичния фронт, БДЦ-Народен съюз и от независими депутати. "Вече сме заявили приоритети си - увеличаване на пенсиите, засилване на охраната по границите, справяне с битовата престъпност - заяви за "Сега" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. - Ако РБ се ангажира с изпълнението им, пак ще им обещаем подкрепа. Чувам обаче, че от СДС говорели за Бойко Борисов като за вариант за премиер, а той вече няколко пъти каза, че повече няма да е такъв в рамките на този парламент. Така че цялото усилие ми се струва леко напразно." "Народен съюз подкрепя идеята за съставяне на програмно правителство и сме напълно наясно, че то е невъзможно без ГЕРБ", обяви председателят Румен Йончев. Според него е естествено и премиерът да е посочен от ГЕРБ. "Изборът на президента да връчи мандат на най-разделената и най-непредвидима група беше сам по себе си авантюристичен. Фактът, че мандатът бе получен не от един от двамата съпредседатели, а от представители на СДС и на присъдружни партии, показва неуважение към институционалната страна на процеса", коментира Йончев. До понеделник е срокът РБ да излъчи кандидат за премиер, който да се нагърби със съставянето на правителство. Ако не успеят, реформаторите трябва да върнат мандата на Плевнелиев, а той да състави служебно правителство." - в. "Сега".

"Всеки ходи и се разхожда до "Дондуков" 2, взима и връща мандата. В Реформаторския блок надделя мнението да бъдем отговорни, защото твърдо сме убедени, че едно легитимно правителство е много по-добре от служебно правителство. Това каза депутатът Костадин Марков от РБ. "Идеята на РБ е да се продължи политиката на това правителство, може и да се смени някой или друг министър. Не е задължително РБ да има министри", коментира той пред БНТ. По повод отказа на ГЕРБ да участват в ново правителсто, Марков каза: "Ще им дадем още една възможност да осъзнаят, че подаването на оставка беше грешка". В момента РБ прави опит да установи контакт с премиера Борисов и го чака да се завърне от Хитрино. Според Марков предварителните проучвания сочат, че може да има ново мнозинство. В ефит депутатът започна да изброява депутатите, които биха застанали зад ГЕРБ и РБ, като включи в сметките и "Атака". Костадин Марков отправи критика към изказванията на Радан Кънев, който не спира да напада. Реформаторите. "Всичко, което каже той, вече е виц", коментира лаконично депутатът от СДС." - в. "Стандарт".

Сътресенията в съдебната система също са сред актуалните теми.

"С 8 на 4 гласа "за" съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. "Против" освобождаването му гласуваха Соня Найденова, Лозан Панов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. Лалов хвърли оставката си в петък по време на протеста на колегите си от СРС срещу решенията на съдебния съвет и поиска да остане редови съдия. Вчера съдебните кадровици дълго спориха дали да гласуват оставката на Лалов в текущото заседание или да отложат въпроса за следващото. "Няма условия за неотложност", заяви Юлия Ковачева и уточни, че Лалов е обявил, че ще остане на поста до 1 февруари. "Каква е разликата дали ще гласуваме сега или на следващо заседание?", попита Георги Колев и заяви, че някои политически сили са се възползвали от протеста на съдиите." - в. "Труд".

"Съдийска колегия прие оставката на председателя на Софийски районен съд Методи Лалов, съобщава "Дарик". Оставката му беше внесена като извънредна точка и скара членовете на колегията. Част от тях сметнаха, че разглеждането на тази точка не е неотложна и би могло да се реши и в някои от следващите заседания. В крайна сметка обаче Съдийска колегия гласува и освободи от поста председател на СРС Методи Лалов с 8 на 4 гласа. Магистратите бяха единодушни в решението да се преосмисли моделът на специализираното наказателно правосъдие. Докладът, подготвен от няколко върховни съдии, е изпратен на министъра на правосъдието в оставка Екатерина Захариева. "Зададената от законодателя компетентност на спецправосъдието е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на визия и концептуалност за вида специализация и съдържанието на предметната компетентност на СпНС. Това е законодателен проблем, който пречи на съда да функционира като специализиран в конкретен клон на правото или поне в разглеждане на делата за организирана престъпност, какъвто бе първоначалният замисъл", гласи докладът." - в. "Стандарт".

"Преобладаващ брой споразумения и условни присъди е един от изводите за Специализирания наказателен съд в доклада на Върховния касационен съд, който днес Съдийската колегия прие за сведение. Моделът на специализираното правосъдие е законодателно объркан, то е създадено без визия. Това пречи на специализирания наказателен съд да изпълни заложения замисъл за неговото създаване и да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност, е оисновен извод в анализа, извършен от работни групи на ВКС. Анализът разглежда специализираното правосъдие от създаването му през 2012 г. до края на 2015 г. Основният извод в доклада, който констатира и анализира състоянието и на двете инстанции на специализираното правосъдие - Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран съд, е че изначално са създадени без ясна визия и поглъщат съдийски ресурс и средства без да дават насреща рационален резултат. От анализа на тригодишната дейност на спецсъда става ясно, че над половината дела приключват със споразумения и леки наказания - пробация и условни присъди, включително за тежки престъпления на организираната престъпност. Специализираният наказателен съд - и двете инстанции, бяха създадени по инициатива на ГЕРБ и конкретно на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с идеята да се засили борбата с организираната престъпност. И нововъведението беше рекламирано като радикално средство за постигане на целта. От доклада се вижда обаче че около 95 процента от делата на Специализирания съд са наказателни дела от частен характер, включително разпити пред съдия..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини