25 °C

Улични кучета тормозят асеновградчани, приютът на Зооветеринарния комплекс - препълнен, за упойката пък трябвали поне 5°C на въздуха

  Жалба след жалба за опасни кучета по улиците на Асеновград валят в Общината. Хората недоумяват откъде се появяват безстопанствените четириноги, както и от липсата на предприети мерки от страна на местната управа. В социалната мрежа се споделят снимки и неприятни случки със скитащи песове. Повечето не са агресивни и имат марки на ушите, знак, че са минали "обработка" в Зооветеринарния комплекс в Пловдив, но има и немаркирани, които искрено плашат асеновградчани, особено по-възрастните и родителите на малки деца и ученици. Споделят се и случаи на гонени и дори ухапани хора край читалището в центъра на града, пред магазина за домашни потреби до кръговото за Бачково, в района на автогара, даже пред самата Общината. Особено фрапиращи са историите, разказани в градските групи във Фейсбук, за ухапано край църквата "Свети Архангел Михаил" 11-годишно момиче и за двама жестоко наръфани на ул. "Съединение", за които се е наложило и оказване на медицинска помощ. В разгорещените дебати по темата има и такива, които се намесват в защита на животните и че проблемът трябва да бъде решен по хуманен начин, но повечето обсъждащи са категорични, че положението с уличните песове ги е докарало до критичния праг на търпение и че са готови, ако трябва, да търсят помощ от местни ловни дружинки. По-активните вече са се и организирали и призовават съгражданите си, недоволни от "кучешката" ситуация, да се съберат пред сградата на общинската администрация в понеделник, 23 януари, от 17 часа.

  В отговор от Общината съобщиха, че бездомните кучета, за които граждани са подали сигнали, ще бъдат профилактирани по най-бързия начин. По разпореждане на кмета д-р Емил Караиванов екипът експерти по екология своевременно се е свързал със Зооветеринарния комплекс в Пловдив с настояване за спешна реакция.

  "Всичките 12 сигнала от началото на месеца са проверени и сме настояли мобилният зооветеринарен екип да отреагира бързо. Заради минусовите температури и силния снеговалеж от края на миналата седмица до 19 януари, включително, получихме отказ от акция по профилактиране. Обяснението бе, че анестезирането може да се извършва при температури от поне 5 градуса на въздуха", обясни гл. инспектор в отдела по екология Дора Младенова.

  "На 20 януари в разговор с директора на Зооветеринарния комплекс инж. Георги Божев лично настоях за възможно най-бърза реакция, така че описаните като рискови за здравето и живота на гражданите улични кучета да бъдат обработени. Изричното ми искане бе това да стане факт още през уикенда, заяви от своя страна кметът Караиванов. Приютът на комплекса обаче е бил препълнен, а сигналите за опасни улични кучета в градовете в областта, които имат договор с него, са се завишили рязко. Ангажиментът е най-късно до понеделник, 23 януари, мобилната група на Зоокомплекса да дойде и да транспортира описаните рискови кучета, които след доказано обезопасяване ще бъдат върнати обратно в Асеновград

  Последната акция срещу скитащи кучета в града е била преди месец. Уловени и третирани тогава са 9 четириноги. Към момента Община Асеновград има актуален договор за ангажименти на Зооветеринарния комплекс за 2017 г. с всички задължения за своевременна реакция, подчертават още от местната управа.

  К.Нешева

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ми
   Михаела
   1 0
   10:26, 21 яну 2017
   Навсякъде де са, района около пожарната където живея има около 10, страх ме е да ходя на работа в постоянен стрес съм! Автогарата, Била, агресивни са! Моля ви, предприеме мерки по- скоро!

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  06 юни 2020
  Последни новини