Улични кучета тормозят асеновградчани, приютът на Зооветеринарния комплекс - препълнен, за упойката пък трябвали поне 5°C на въздуха

    Жалба след жалба за опасни кучета по улиците на Асеновград валят в Общината. Хората недоумяват откъде се появяват безстопанствените четириноги, както и от липсата на предприети мерки от страна на местната управа. В социалната мрежа се споделят снимки и неприятни случки със скитащи песове. Повечето не са агресивни и имат марки на ушите, знак, че са минали "обработка" в Зооветеринарния комплекс в Пловдив, но има и немаркирани, които искрено плашат асеновградчани, особено по-възрастните и родителите на малки деца и ученици. Споделят се и случаи на гонени и дори ухапани хора край читалището в центъра на града, пред магазина за домашни потреби до кръговото за Бачково, в района на автогара, даже пред самата Общината. Особено фрапиращи са историите, разказани в градските групи във Фейсбук, за ухапано край църквата "Свети Архангел Михаил" 11-годишно момиче и за двама жестоко наръфани на ул. "Съединение", за които се е наложило и оказване на медицинска помощ. В разгорещените дебати по темата има и такива, които се намесват в защита на животните и че проблемът трябва да бъде решен по хуманен начин, но повечето обсъждащи са категорични, че положението с уличните песове ги е докарало до критичния праг на търпение и че са готови, ако трябва, да търсят помощ от местни ловни дружинки. По-активните вече са се и организирали и призовават съгражданите си, недоволни от "кучешката" ситуация, да се съберат пред сградата на общинската администрация в понеделник, 23 януари, от 17 часа.

    В отговор от Общината съобщиха, че бездомните кучета, за които граждани са подали сигнали, ще бъдат профилактирани по най-бързия начин. По разпореждане на кмета д-р Емил Караиванов екипът експерти по екология своевременно се е свързал със Зооветеринарния комплекс в Пловдив с настояване за спешна реакция.

    "Всичките 12 сигнала от началото на месеца са проверени и сме настояли мобилният зооветеринарен екип да отреагира бързо. Заради минусовите температури и силния снеговалеж от края на миналата седмица до 19 януари, включително, получихме отказ от акция по профилактиране. Обяснението бе, че анестезирането може да се извършва при температури от поне 5 градуса на въздуха", обясни гл. инспектор в отдела по екология Дора Младенова.

    "На 20 януари в разговор с директора на Зооветеринарния комплекс инж. Георги Божев лично настоях за възможно най-бърза реакция, така че описаните като рискови за здравето и живота на гражданите улични кучета да бъдат обработени. Изричното ми искане бе това да стане факт още през уикенда, заяви от своя страна кметът Караиванов. Приютът на комплекса обаче е бил препълнен, а сигналите за опасни улични кучета в градовете в областта, които имат договор с него, са се завишили рязко. Ангажиментът е най-късно до понеделник, 23 януари, мобилната група на Зоокомплекса да дойде и да транспортира описаните рискови кучета, които след доказано обезопасяване ще бъдат върнати обратно в Асеновград

    Последната акция срещу скитащи кучета в града е била преди месец. Уловени и третирани тогава са 9 четириноги. Към момента Община Асеновград има актуален договор за ангажименти на Зооветеринарния комплекс за 2017 г. с всички задължения за своевременна реакция, подчертават още от местната управа.

    К.Нешева

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Михаела
      1 0
      10:26, 21 яну 2017
      Навсякъде де са, района около пожарната където живея има около 10, страх ме е да ходя на работа в постоянен стрес съм! Автогарата, Била, агресивни са! Моля ви, предприеме мерки по- скоро!
    Последни новини