26 януари е последният ден на това Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева уведоми народните представители, че утре - 26 януари, ще бъде последното пленарно заседание на парламента.

Цачева съобщи, че президентът Румен Радев е поискал утре в извънреден брой на Държавен вестник да бъде обнародван указът му за разпускане на Народното събрание и насрочване на извънредни парламентарни избори на 26 март.

В програмата на депутатите за днес и утре са включени седем законопроекта с предложения за промени на второ четене. 

Пленарното заседание започна със закъснение поради липса на кворум при първата регистрация. 

Депутатите трябва да обсъдят днес на второ четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. 

Очаква се народните представители да обсъдят на второ четене още шест законопроекта с предложения за промени. 

Този парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан, е оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова за работата на 43-то Народно събрание. 

Затова социалистите смятат, че той трябва да се разпусне по-бързо и да се върви към предсрочни парламентарни избори. 

Определената от президента Радев дата - 26 март, била свързана с конституционните срокове и не било оправдано да се търси удължаване на живота на това НС, ако вотът беше насрочен на 2 април, коментира Нинова.

НС е изчерпано, загубено време за България, смята тя.

Времето било загубено, защото е имало излишни противопоставяния и неразумни, по думите й, решения с проекция в бъдещето, като например 16-милиардния заем, реформите били вредни и даже връщали страната назад.

Председателят на БСП не пожела на този етап да коментира служебния премиер Огнян Герджиков и известните до момента министри с мотива да бъде публикуван указът и тогава да бъде погледнато на Министерския съвет и състава в цялост. 

По-рано днес Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ, коментира, че са готови за избори. 

ГЕРБ ще имат възможност да посетят цялата страна да представят както управленската програма, секторните политики, също така чисто партийно да се мобилизират за предстоящия вот. Цветанов изрази надежда, че при един сблъсък на идеи, на политически платформи и управленски програми българските граждани ще могат да направят правилния избор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    1 0
    14:38, 25 яну 2017
    Събранието РАЗПУСНАТО -най после Омръзна ни да гледаме тия ГОВЕДА наречени парламентаристи още по лошо -народни представители Не че и следващото 44 събрание няма дае е без ГОВЕДА но да са по малко
Последни новини