На винена и кулинарна фиеста в Асеновград: Избраха топ майсторите на домашното вино и станимашките сармички (Снимки)

    Елисавета Темистоклева e майсторката на станимашките сарми в Асеновград. Тя бе призната единодушно за най-сръчната тазгодишна ваячка на местния специалитет от престижно жури от изтъкнати кулинари. Втори се класира Стамен Делев, а на почетното трето бе поставена Анастасия Павлова. В категорията "лозови сармички" победител стана Тодор Николов. Имаше и поощрителни награди, които отидоха при Дафинка Бозукова и Марийка Петрова.

    За най-добър винар на домашно вино реколта`2016 бе избран Иван Чохаджиев със своето червено мерло. Той получи и голямата награда от 200 лв. и 50-литрово буре. Втори бе класиран Ангел Костадинов, а третото място бе отредено за дама - Мариана Костадинова. Най-доброто бяло вино пък бе на Георги Чорбаджиев. Поощрителни награди получиха Боряна Чорбаджиева, Никола Чорбаджиев, Йордан Найденов и Георги Чорбаджиев. Наградата на публиката грабна Ангел Костадинов.

    Празникът на виното в Асеновград започна от паметника на Аристи Чорбаджака - всепризнатият майстор на станимашката малага. Последва ритуалът с потичането на вино от чешмата край църквата "Света Богородица Благовещение" и празнично шествие до централния площад, където под звуците на оркестър "Славяни" се завихри хоро. Празнуващите жители и гости на града имаха възможност да се насладят и на кулинарни изкушения от селата Избегли, Конуш, Леново и Бачково, както и на местни специалитети от побратимения Димитровград (Сърбия). Водещ на празничната програма бе актьорът Руслан Мъйнов. Любимецът на публиката не пропусна да даде своя принос към народното веселие като изпълни някои от най-популярните си песни.

    Както повелява традицията, Винарията в Асеновград ще завършат на 1-ви февруари с пехливански борби. Тежките битки ще започнат в 10 ч. в местността Свети Трифон край града. Желаещите да премерят сили в свободния стил ще могат да се запишат за участие на място.

    К.Нешева

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини