Студът вдига смъртността с 80%. Преглед на печата

"24 часа"

Студът вдига смъртността с 80%

Имаме такъв пример - през януари 2000 г. в сравнение със септември, когато умиранията за годината са най-малко. За следващите 15 г. най-ниският ръст на смъртността в месеците с рекорден студ е 28%. Учените установяват парадокс: в Южна Европа през зимата смъртността скача с по-голям процент, отколкото в Скандинавия.

"Труд"

2270 случая на насилие в училище през 2016 г.

Само през 2016 г. има 2270 регистрирани случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в българските училища, сочат данните на министерството на образованието. Статистиката отчита и сериозно повишаване на кибертормоза при подрастващите - за същия период сигналите са 1493.

"Стандарт"

София бори замърсяването с безплатен градски транспорт

Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха, която с екипа ми ще представим в следващите дни, включва серия от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници. Част от новите политики, които предлагаме и ще защитаваме са:

- Строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми.

"Монитор"

7279 пъти бой или тормоз в училище

7279 са случаите на агресия в училище, свързани с физическо посегателство и психически тормоз през миналата учебна година. Отделно са регистрирани 364 прояви на вандализъм и 571 кражби. Така броят на инцидентите в училищата в страната надхвърля 8000, става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, предоставена за "Монитор".

Най-много - 2789, са инцидентите, свързани с вербална агресия, която може да включва обиди, псувни или цинизми, които учениците си разменят.

"Сега"

Полицейското насилие у нас масово остава безнаказано

Полицейското насилие в България масово остава безнаказано. Когато все пак МВР реши да накаже провинил се служител, санкцията обикновено е смешна. Това сочи проучване на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според авторите на доклада за периода 2000-2015 г. в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени от служители телесни повреди, незаконно задържане и принудителен разпит. Едва в 11% от случаите е наложено наказание. 300 жалби са счетени за неоснователни, при 725 случая не е открито нарушение. За последните 15 години за полицейско насилие са уволнени 18 служители, на 48 е наложена глоба, а 11 са получили условни присъди.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини