Нивите в Долни Воден са сред тези с най-високи ренти в цялата област

Най-високата цена за рента в Асеновградско е в землищата на Долни и Горни Воден, показва доклад от проведена през януари комисия, назначена със заповед на директора на Областната дирекция "Земеделие". 60 лева е цената на декар нива в Долни Воден, 47 лева е тя в Горни Воден. Така цените на рентите в землищата на двата асеновградски квартала се оказват и сред най-високите в областта. Долни Воден се нарежда веднага след Стамболийски (68 лева/дка), Йоаким Груево (65 лева/дка), Брестник (61 лева/дка) и е на същото ниво Куклен.

При трайните насаждения най-висок е наемът  землищата на Сопот - 81 лева/дка, стамболийското село Триводици - 69 лева/дка, сопотското село Анево – 64 лева/дка, Куртово Конаре - 62 лева/дка, Ягодово - 60 лева/дка и карловското село Московец - 57 лева/дка. В землището на Асеновград те вървят на наемна цена от 37 лева/дка.

При пасищата, мерите и ливадите най-скъпи са наемите в землищата на някои от карловските села. В асеновградска община най-висока е цената им в землището на Златовръх - 12 лева/дка. Рентите за декар ливади са почти еднакви навсякъде в общината, с изключение землището на Стоево, където наемът е 15 лева/дка. На останалите места е между 6 и 11 лева/дка. Най-ниските цени изобщо на ренти са в землищата на селата Жълт камък, Бачково, кв. Наречен, Узуново, Три могили, Сини връх, Орешец, Мостово, Лясково, Косово, Добростан, Врата и Бор.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини