Делфин - майстор готвач

Делфините са майстори-готвачи на морска храна, предаде Ройтерс. Те използват сложна подготовка, която изисква голяма точност, за да премахнат костите и мастилената течност от сепиите и да получат меко блюдо от калмари.

Австралийски учени са наблюдавали див женски тъпонос делфин е бил наблюдаван в Залива Спенсър как извършва серията от сложни стъпки, за да подготви уловените сепии за основно ястие.

"Това е знак колко добре са развити мозъците им. По този находчив начин те се сдобиват с чисто месо от калмари без останалите вътрешности", заяви Марк Норман от Музея Виктория, който е член на изследователския екип.

Екипът е наблюдавал женски делфин, който подкарва сепиите извън водораслите към чист участък от морското дъно. След като убие жертвата, делфинката нанася удари с носа си, докато изцеди токсичната черна мастилена течност, с която сепиите се защитават при атака. След това делфинът остъргал сепията по морското дъно, за да премахне и дразнещите при хранене костни частици. Според авторите на изследването, подобно поведение вероятно не е рядкост.

То е било наблюдавано и при други делфини.

"Хранителното поведение, което докладваме, е специално адаптирано за един вид жертви. С него животното, което не спада към приматите демонстрира значителна гъвкавост на поведението си," подчертават учените.

Изследване от 2005 г. показа, че делфините може да са способни на групово обучение и използване на инструменти. Тогава беше наблюдавана майка-делфин, която показва на дъщерите си как да разчупват морски гъби и да ги нахлузват подобно на ръкавица като защита, докато търсят храна.

Други изследователи са наблюдавали делфини, които премахват гръбнака на уловени риби, преди да ги изядат, или разкъсват прекалено големите екземпляри на по-малки парченца за по-голямо удобство при консумация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини