Стържем дъното на Европа по средно заплащане на труда. Преглед на печата

"Сега":

Следователи влязоха в АПИ заради прекратен търг за "Струма"

В Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) влязоха разследващи, потвърдиха пред "Сега" от ведомството официално. Има процесуално-следствени действия, които се водят от компетентните органи, съобщиха от АПИ. От агенцията са подали сигнал за липсваща документация във връзка с един от търговете за строителство на пътната инфраструктура - на част от магистрала "Струма".

С решение на агенцията на 4 април е била спряна поръчката за изграждане на един от тунелите на магистралата - "Железница". Търгът е за 250 милиона лева. Според OFFNews имало подозрение, че човек от АПИ е взел папката с техническото предложение и затова службите извършват проверка по случая.

Доходи. 

"Труд":

Стържем дъното на Европа по средно заплащане на труда

България твърдо държи последното място в Европейския съюз по ниски разходи за почасов труд, показват най-новите данни на статистическата служба Евростат за 2016 г. С 4,4 евро обща ставка страната ни заема 28-о място от 28 държави при средно ниво за общността от 25,4 евро за час. В изчисленията не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

Разходите за труд се формират от пари за работни заплати, плюс непреки разходи като социалноосигурителните вноски, които плащат работодателите, болнични и други.

Цени. 

"Монитор":

КЕВР: Парното и топлата вода може да поевтинеят

"Шанс за понижение на цената на парното и топлата вода има". Това заяви шефът на КЕВР Иван Иванов пред Нова ТВ. Дали цената ще слезе надолу обаче щяло да стане ясно в следващите месеци.

Иванов е категоричен, че след увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното.

"Това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената. Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%", коментира Иванов.

Промени.

"Монитор":

Радев: НС решава за законовите промени

България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в НС, коментира президентът Румен Радев законовите поправки на МП, предвиждащи 3-месечна уседналост и за парламентарните и президентските избори, които бяха оттеглени. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат, предложения много, заяви Радев. Служебният премиер Огнен Герджиков пък коментира, че обявените промени, за които бе обвинен чиновник от МП, който действал на своя глава, са били "прибързан ход", а самият той нямал пръст в това.

ЕС.

"Дума":

Кабинетът ще иска допълнителни пари за председателството

Служебният кабинет ще поиска от новоизбрания парламент допълнителен финансов ресурс за председателството на Съвета на ЕС. Това заяви вицепремиерът Деница Златева след заседание на Министерския съвет вчера. Причината е, че исканията на ресорните институции, отговарящи за председателството, надвишава планираните за тази година 50 млн. лв. По думите на Златева институциите са поискали допълнителни 80 млн.лв, но това не означава, че в предложението към новите депутатите ще бъде вписана тази сума. "Парите ще бъдат изхарчени по целесъобразност, а не по това кой колко е поискал", отсече вицепремиерката.

Проучване. 

"Сега":

Българските мюсюлмани имат високо доверие към Турция, Германия и Русия

Неизменна основна ценност за мюсюлманите в България остава семейството - 95% го поставят на първо място. Това показва изследване на нагласите на мюсюлманите в България за периода 2011-2016 година. Данните от изследването представи Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Налице е известно преминаване от либерализъм към консерватизъм по отношение на ключови житейски факти сред мюсюлманите в България. По отношение съжителството на между двама души без брак - остава приемливо едва за 14% през 2016 г. от 24% през 2011 година. Одобрението за развод от 18% през 2011 г. сега е намаляло на 12,8%.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини