Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически

Според проф. Пламен Киров няма нарушения на Конституцията

 „Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура". Това заяви в предаването "Здравей, България" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По думите му никъде не е забранено институциите, които официално го подкрепиха, да изразят мнението си за работата с него. "Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС", каза още той.

"Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. По отношение на мотивите – виждате, че те се концентрират в три направления. На първо място, че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване за процедурата няма. Нито Конституцията, нито Закона за съдебната власт изисква да има две или повече кандидатури. Не виждам  с какво е нарушена Конституцията", категоричен бе проф. Киров.

А междувременно днес Висшият съдебен съвет се очаква да вземе  отношение по казуса. Вчера, държавният глава изрази опасения, че в процедурата по избор е участвал само един кандидат.  По Конституция, президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС. Кадровиците на Темида вече заявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Иван Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише Указ за назначаването му. 

Източник: nova

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    #
    #
    0 -1
    11:10, 8 ное 2019
    Шайката се втурна да брани прокурорът на Пеевски.
Последни новини