НСО не може да е частна охранителна фирма, отсече Цветлин Йовчев

Не бива и не може Националната служба за охрана (НСО) да бъде превръщана в частна охранителна фирма или търговско дружество. Това отсече в студиото на bTV бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него действително е нужно преосмисляне и промяна на модела на взаимодействие на НСО с останалите служби, тъй като настоящият модел е бил успешен за 90-те години на миналия век. Явно обаче този модел дава дефекти в момента.

Цветлин Йовчев отхвърли напълно модела, който се предлага от ДПС с това охранявани лица да заплащат. Ако лицето, което е застрашено, няма възможност да си плаща какво се случва тогава, попита Йовчев по предложенията на ДПС.

Според Йовчев недопустимо е и да се предоставя техника на НСО, тъй като дори и автомобилите трябва да отговарят на определени условия и технически параметри.

Бившият вътрешен министър не коментира в детайли идеята на ГЕРБ НСО да мине към Министерство на вътрешните работи, но посочи, че трябва с внимание да се подхожда и към кадрите на службата по охрана, тъй като те минават специфично обучение. Включително и спрямо тях не може да се подхожда с пренебрежение и те не могат да бъдат наемани и освобождавани безразборно.

НСО трябва да има ясна дефиниция за правомощия, задължения и кръг от охранявани лица. Кой ще определя кръга от лица и ще преценява включително и нивото на заплахата - това е важен въпрос, според Цветлин Йовчев, според когото кръгът от охранявани лица трябва да бъде ясно дефиниран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини