Кога ще има ваксина срещу коронавирус 2019-nCoV?

Учените от Хонконгския университет съобщават, че започват работа по разработване на ваксина срещу новия щам коронавирус 2019-nCoV. Вирусът в началото беше регистриран като причинител на взрив от случаи с пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни в Ухан, административен център на провинция Хубей.

Според завеждащия експертната група ще отнеме период от поне една година, докато започнат клиничните изпитвания и при хора. Лабораторията на университета, която е получила разрешение за стартиране разработката на ваксина е една от 12-те лаборатории в Китай, които работят основно с коронавирусната инфекция.

САЩ също работят върху създаването на ваксина и призоваха китайските власти да засилят сътрудничеството си с международните здравни власти.

Американският секретар по здравеопазването Алекс Азар ръководи работната група към Белия дом, натоварена с мониторинга на вируса, съобщи The Hill.

Китай предостави на американските служители и служителите на Световната здравна организация разрешение да пътуват до Китай за допълнителни проучвания върху вируса.

Но до разработването на ваксина, която да бъде специфична профилактика срещу коронавирусите в сила остават единствено превантивните мерки срещу евентуално заразяване.

На 30 януари 2020 г. на експертна среща в Министерството на здравеопазването се формулираха следните профилактични мерки за пътуващите до Китай:

Да се избягва близкият контакт с лица с клинични прояви на дихателна инфекция, както и места със струпване на много хора и масови прояви;

Да се избягва консумацията на сурово или недобре термично обработено месо или друг вид храна от животински произход;

Да се избягва контакт с живи или умрели, домашни или диви животни;

Редовно да се измиват ръцете с вода и сапун, както и да се използват антибактериални кърпички или гелове;

Използването на маски трябва да бъде без докосване на лицето под тях, а при сваляне – ръцете да се измиват обилно с вода и сапун;

При възникнали симптоми трябва да се спазва т. нар. респираторен етикет – при кихане и кашляне устата и носът се закриват с кърпички за еднократна употреба, които се изхвърлят веднага след това. В случай, че не разполагате с такива – използва се сгъвката на лакътя, но не и в дланта.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини