14 °C

Трима са привлечени като обвиняеми след акцията в Басейнова дирекция

В хода на проведеното разследване като обвиняеми са привлечени три лица за участие в организирана престъпна група (ОПГ) с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние – директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", главният юрисконсулт на дирекцията и общински съветник. Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева при представяне на подробностите по повод проведената миналата седмица операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция в Пловдив.

Стана ясно, че обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3 000 лв., за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8 000 лв. Разликата се разпределяла между членовете на ОПГ. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към "правилната" фирма.

Наред с това е установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми. Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ша
    Шайка
    0 0
    20:52, 3 мар 2020
    Посмешище на прокуратура.
  • 2
    Пр
    Прокуратурата
    1 0
    13:05, 4 мар 2020
    Прокуратурата да разгледа отношенията на басейновата дирекция и В и К Димитровград. Много от ПС работят с изтекъл срок на Разрешенията за водоползване. Особено Разрешение № 0268/2001 г. и при-ложение 1 към него. От 2001 г. много помпени станции работят без проект за вододайна зона, право на водоползване и без изискващо се изследване на водата за пиене. Правят се само физични изследвания.
Последни новини