САЩ спират пътувания от ЕС заради пандемията коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия, за което съобщи генералният директор на организацията Тедрос Гебреисус.

"Ние сме дълбоко загрижени за това колко бързо се разпространява коронавирусът и бездействието във връзка с него“, подчерта той, като добави, че всички държави все още могат да променят хода на пандемията.

По целия свят са заразени повече от 120 хиляди души. Ваксината все още се разработва. Случаите извън Китай са нараснали 13 пъти за две седмици.

На 9 март Гебреисус обяви, че COVID-19 може да бъде първата пандемия в историята, която да поемем под контрол. Той добави, че ранните стъпки могат да забавят разпространението на коронавируса и да предотвратят инфекцията.

Пандемията се определя като болест, която се разпространява едновременно в множество страни по света. Общо в различни страни на света разпространението на коронавируса вчера отбеляза пик със 7300 нови случая на 11 март 2020 г.

Италия ще затвори всички магазини, с изключение на хранителните магазини и аптеките, след като смърттните случаи коронавируса и заразените продължават да нарастват. По последни данни смъртните случаи са 827, което е ръст с над 30% за последните 24 часа.

В Иран смъртността от COVID-19 от 62 скочи на 354, с 9000 заразени на 12 март сутринта. 

Междувременно президентът Доналд Тръмп прекрати всички пътувания от Европа до САЩ за 30 дни от петък. Случаите в САЩ са вече 1312, с 38 починали, 30 от които във Вашингтон.

В обръщение към нацията снощи Тръмп каза, че ЕС „не е предприел същите предпазни мерки“ като САЩ, но поясни, че Обединеното кралство ще бъде освободено от новата забрана за пътуване. Той обяви, че заради недостатъчните мерки в ЕС, в Съединените щати са влезли много хора с коронавирус, в резултат са се появили нови огнища.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини