Китай: Пикът на епидемията от коронавирус премина

Китайските здравни власти съобщиха, че пикът на епидемията от коронавирус в страната е преминал, предадоха световните агенции.

С изключение на Ухан, откъдето тръгна заразата, във всички градове на провинция Хубей в продължение на една седмица не е регистриран нито един нов случай.

По последни данни броят на заболелите в Китай е близо 80 800 души. За последните 24 часа от коронавируса са починали 11 души, с което общият брой на смъртните случаи става 3 169 души.

Компаниите в Ухан възобновяват работа

Местните власти съобщиха, че компаниите могат постепенно да възобновят работа в Ухан - градът в „епицентъра“ на Covid-19.

Фирмите, които произвеждат стоки и услуги от първа необходимост, могат веднага да започнат работа, обяви правителството на централната провинция Хубей, под чието подчинение е и Ухан.

В тази категория влизат основно медицински компании (оборудване, лекарства), обществени услуги (снабдяване с газ, електричество, отопление), търговия с хранителни продукти (супермаркети, продажба на плодове, зеленчуци, месо, яйца) или селскостопанско производство (семена, тор, пестициди).

Компании, които са от други сектори, но имат голямо значение във веригата на национално и световно производство, биха могли да подновят работа след получаване на специално разрешително.

Другите фирми ще бъда получат правото да възобновят дейността си от 21 март.

Подобни мерки се прилагат в зоните с висок риск в останалата част на Хубей: компаниите, свързани с превенцията срещу епидемията, със стоки от първа необходимост и фирми, които предоставят обществени услуги, могат да подновят работа.

В териториите от категорията "умерен и слаб риск" кръгът на компании, които могат отново да заработят, е по-голям, отбелязва АФП.

Възможно е да бъде възстановен пътническият превоз в зоните с умерен и слаб риск (с изключение на Ухан). Това съобщи правителството на Хубей без да посочва конкретни дати.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини