В Австралия обявиха извънредно положение заради коронавируса

В райони на Австралия e обявeно извънредно положение заради коронавируса, съобщава The Guardian.

Австралийската столица Канбера и вторият най-населен щат Виктория днес обявиха извънредно положение. Забранени са големите събирания с цел да се намали разпространението на коронавируса, след като в цялата страна починалите се увеличиха до петима.

Техническият университет в Сидни отмени учебните занятия за седмица до 24 март, за да осигури социалното дистанциране от тази дата. Кампусите, учебните пространства и библиотеките ще останат отворени, персоналът ще работи, а университетът твърди, че досега няма потвърдени случаи на коронавирус.

Западна Австралия обяви 10 нови случая на коронавирус, с което общият брой в щата е 28, като са тествани над 6000 души.

В Куинсланд има 68 случая на коронавирус, като първият смъртен е от късно снощи - жена на 77 години от Нуса, почина в Сидни. Никой от другите случаи не е на интензивно лечение на този етап и повечето са с леки симптоми на този етап.

Премиерът на Куинсланд Анастасия Палашчук предупреди хората, които загрижени търсят информация във Facebook, че трябва да я проверят първо. Тя каза, че няма нужда да се купува панически, защото Куинсланд произвежда достатъчно много храна.

Втори австралийски политик е тестван положително за коронавирус. Сенаторът от Куинсланд Сюзън Макдоналд се присъедини към колегата си щата - министърът на вътрешните работи Питър Дътън.

Австралия е регистрирала близо 300 случая на коронавирус. Властите се опасяват от бързо нарастване на инфектираните.

90-годишна жена е починала в Нов Южен Уелс. Щатите Виктория и Австралийската столична територия обявиха извънредно положение, което предоставя повече правомощия на властите.

Ако е необходимо, здравните власти могат да прибягнат до налагане на карантина.

В Нов Южен Уелс е регистрирано драматично увеличение на случаите с 37 до 171, а 1282 се проверяват. От тези случаи на заболели 67 са се заразили в чужбина, а 44 са пренесени на местно ниво.

В щата не се разрешава събиране на повече от 500 души, като глобата за лица е 11 000 долара, а за фирми - 55 000 долара.

Университетът на Уолонгонг ще прекъсне средата на сесията, която ще започне в понеделник, 23 март, в продължение на две седмици, за да се премине към дистанционна доставка за курсове. Занятията ще продължат както обикновено тази седмица, но занятията и уроците няма да са задължителни.

Университетът в Мелбърн преминава към онлайн часове за класове с над 500 студенти от утре, а за по-малко от това - до края на месеца. Занятията ще продължат нормално засега със социално дистанциране.

Университетът Суинбърн ще спре от утре до петък, за да подготви персонала за доставката на онлайн курсове от понеделник.

Сезонът на Австралийската футболна лига е намален до 17 кръга, като всеки отбор е излиза срещу всеки друг само веднъж през сезона. Първият кръг все още може да продължи, но AFL няма да съобщи дали това ще се случи най-късно до края на утрешния ден. Първият мач между Ричмънд и Карлтън е насрочен за четвъртък. Щатските лиги и талантите са спрени за 2020 г., а VFL е спрян до края на май.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 153 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 5700. Регистрирани са случаи в 146 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 169 000 случая и над 6500 починали в 148 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини