Първото изпитване върху хора на ваксина срещу коронавируса в САЩ

Първото изпитване върху хора на експериментална ваксина за защита срещу коронавируса започна в САЩ.

Четирима пациенти са получили доза в изследователския център Kaiser Permanente в Сиатъл, Вашингтон, съобщи Nature.

Ваксината не може да причини Covid-19, а съдържа безвреден генетичен код, копиран от вируса, причиняващ заболяването. Но ще са необходими много месеци, за да се разбере дали тази ваксина или другите, разработвани от научните изследвания, ще действат.

Първата доза от тестваната ваксина е получила 43-годишната майка на две деца от Сиатъл Дженифър Халер.

Този първи опит върху хора, финансиран от Националните здравни институти, прескача проверката, която обикновено се провежда - да се гарантира, че ваксината може да предизвика имунен отговор при животни.

Но биотехнологичната компания, която стои зад работата, Moderna Therapeutics, казва, че ваксината е направена с помощта на изпитан процес.

Д-р Джон Трегонинг, експерт по инфекциозни заболявания в Imperial College London, Обединеното кралство, казва че тази ваксина използва съществуваща технология. По думите му, "използвани са неща, които знаем, че са безопасни за използване при хора и доброволците в изпитванието ѝ ще бъдат много внимателно наблюдавани."

Типичните ваксини за вируси, като морбили, се правят от отслабен или убит вирус. Но ваксината mRNA-1273 не е направена от вируса, който причинява Covid-19. Вместо това тя включва кратък сегмент от генетичен код, копиран от вируса, който учените са успели да направят в лаборатория.

Това е само началото на поредица от изследвания върху хора, необходими, за да се докаже дали ваксината е безопасна и действа. Дори ако изследванията вървят добре, ваксината няма да бъде налична за масова употреба в следващите 12 до 18 месеца, уточнява д-р Антъни Фачи от американските национални здравни институти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини