Оздравели пациенти продължават да отделят коронавируса, учени препоръчват по-дълга карантина

При половината от пациентите със COVID-19 коронавирусът остава в организма няколко дни след изчезването на симптомите. До този извод са стигнали група учени от Пекинския медицински център. Резултатите от техните изследвания са публикувани в ATSJournals.

Специалистите са анализирали данни от 16 пациенти в болница в Пекин, нa средна възраст 35,5 години. Оказало се, че половината от пациентите "продължават да отделят вируса след изчезването на симптомите" от един до осем дни.

Един от авторите на проучването, Ликсин Си препоръчва да се удължи карантината след оздравяването на пациента с една до две седмици.

Учените все още не са наясно дали резултатите от изследването се отнасят до възрастни хора, които имат по-слаба имунна система. Възможно е в тялото им вирусът да остава по-дълго.

Друго изследване на китайски учени показа, че при децата Covid-19 протича в по-лека форма, но коронавирусът остава в изпражненията им до 13 дни, след като обичайните тестове са показали отрицателен резултат.

Към момента с Covid-19 са диагностицирани пациенти в 199 страни.

По данни на Worldometer на 29 март на планетата заразените в момента са 491 362, от тях 5% са в тежко или критично състояние - 25 227 души. 

От началото на пандемията са регистрирани над 664 621 хиляди случая на болестта.

Излекувани са 142 368 - 82% приключените до тази дата случаи, 18% от тях са със смъртен изход - 30 891.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини