Китай обяви, че е спрял разпространението на Covid-19. Хронология на заразата

Властите в Китай официално обявиха спирането на епидемията Covid-19. Новите случаи са 45, като само един е местен, останалите са завърнали се от чужбина.

"Към 28 март броят на потвърдените случаи на заразяване с инфекцията е по-малко от 3 хиляди, разпространението на епидемията в Китай е спряно изцяло", заяви на брифинг Ми Фън.

Според последните данни, в Китай от началото на епидемията са регистрирани 81 499 случая на инфекция, от които 75 488 са оздравели, 3 300 са загинали.

Хронологията накратко:

Първият известен случай на непозната пневмония е регистриран на 1 декември 2019 г. в Ухан, Китай.

На 30 декември група лекари от Централната болница в Ухан алармираха властите и обществото за неизвестната зараза. Преди това имаше единични съобщения за починали. Д-р Аи Фен, който първи съобщи в социалните мрежи за непозната зараза, бе арестуван. Впоследствие той почна от Covid-19 като герой в битката със заразата.

Специалистите установиха, че причинителят на заболяването е нов коронавирус, по-късно болестта официално е наречена Covid-19.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната провинция Хубей. 

На 12 януари, въз основа на допълнителна информация от Китайската национална здравна комисия, СЗО заяви, че "на този етап няма инфекция сред здравните работници и няма ясни доказателства за предаване от човек на човек."

На 20 януари Китай съобщи за близо 140 нови случая за един ден, включително двама души в Пекин и един в Шенжен. По-късно официални данни показват, че 6 174 души вече са били развили симптоми до 20 януари 2020 г.

На 23 януари, след като СЗО определи заразата като локален проблем, Китай затвори 10-милионния Ухан, скоро след него постави под карантина още няколко китайски града.

На 24 януари СЗО актуализира своите препоръки за пътуване, като препоръча прегледи за влизане и излизане, като същевременно продължи да съветва срещу ограниченията за пътуване.

На 30 януари СЗО определи огнището като извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

На 24 февруари директорът на СЗО Тедрос Адханом предупреди, че коронавирусът може да се превърне в глобална пандемия поради нарастващия брой случаи извън Китай.

СЗО обяви на 11 март коронавируса за пандемия. Бе съобщено, че се предава и от замърсени повърхности, освен чрез контакт от човек на човек.

На 12 март Китай обяви, че пикът на епидемията в страната е преминал.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мария
    0 0
    10:42, 31 мар 2020
    Заразихте целия свят..
Последни новини