Родопски предприемач направи домашен цех, шие маски за цялото село, после и за махалите

    Освен стресиращите новини около кризата, предизвикана в целия свят от настъплението на короанвируса, все по-често се появяват и добрите примери на грижа, състрадателност и човешка подкрепа за нуждаещи се. Това се случва от няколко дни и в смолянското село Могилица, където местен предприемач реорганизира бизнеса си и за своя сметка започна да шие маски за всички хора в селото и околията.

    В базата, където Бойко Златев и семейството му от години суши билки, гъби, диви плодове и произвеждат домашни сладка, вече се шият предпазни маски. Фирмата му се занимава с земеделска дейност, поризводство и търговия на домашни и екологично чисти продукти, сега временно "смени" дейността и направи домашен цех за производство на маски.

    Идеята е там да се ушиятт маски за всеки човек от селото, като материалите е закупил за своя сметка Бойко, а изработката е от него и съпругата му-той крои, тя шие. Съпричастни към нуждата от предпазни средства за цялото население, семейство Златеви започва да произвежда първо за най-възрастните.

    За два дни над 80 маски са готови, като процеса тече при спазване на изисквания за хигиена и дезинфекция. По най-общи сметки, за да има за всеки човек в Могилица по една маска, трябва да се ушият около 250 броя, но край селото има и много махали, с по двама-трима останали старци, за които няма кой да се погрижи.

    За да стигнат маските до всички читалищните дейци стават пощальони на доброто- в разнасянето на маските до всяка къща в селото се ангажират председателят на читалището Захаринка Узунова, библиотекарката Анелия Малинова и секретарят на читалище „България“ в селото.

    „Той се обърна за помощ към нас да се включим в разноса до всяка къща, за да може най-възрастните, тези над 65 години да бъдат снабдени. Всичко е дезинфекцирано, всяка маска се слага в плик и се носи от нас до всяка къща. След това ще се снабдят и младите хора, Бойко и жена му казаха, че ще шият докато всеки човек в селото и околните махали има поне по една предпазна маска.“ , разказа за СмолянБГвести Узунова и не скри, че тя и колежките й с радост са се включили в инициативата.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини