Общо 412 с COVID-19, тестовете са проблем за снабдяване (видео)

Общо 412 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в сряда сутринта.

Новата област на разпространението на коронавируса е Русе.

Новите случaи са 21 за деня.

13 са новите положителни проби от снощи. Те са установени в София - 2 случая, Бургас  - 2, Пловдив - 2, Добрич - 2, Стара Загора - 1, Хасково - 1, Сливен - 1, Кърджали - 1, Русе - 1 случай.

146 от пациентите се намират на болнично лечение, като 14 от тях са интубирани.

20 души медицински персонал са констатирани до момента с COVID-19.

От всички заболели 236 (57%) са мъже, а жените заемат 43% или 176. Средната възраст на заболелите е 46.5 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият е 3-годишно дете.

Депутатът Хасан Адемов е приет в болница. Днес и утре всички депутати и служители на парламента ще бъдат тествани. Това ще стане в две софийски болници.

Масовото тестване за антитела: в България се правят 1276 теста на милион от населението. Това е показателят, по който може да се сравним с останалите европейски страни.

Поръчали сме тестове от Китай, но поръчката е прекратена, след като Полша и други старни са върнали тестовете от Китай като негодни. От вчера в САЩ се използва тест, който дава 95-99% точност, засега  проучваме, никой тест не дава абсолютно сигурен резултат, поясни ген. Мутафчийски.

Принципите, според които се извършват тестове, са опеделени от СЗО, настоя генералът. Той отказа да влезе в полемика за хората, на които е отказано тестване.

Капацитетът на България за 24 часа е да бъдат обработени 1300 тестa. Досега не са подавани повече от 400 теста за денонощие.

За ваксината БЦЖ, която има теории, че спира коронавируса - България е най- имунизираната страна с нея. Дай Боже да е вярно, каза ген. Мутафчийски за проучването за възпиращото действие на БЦЖ за разпространението и смъртността от коронавируса.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    3 -8
    08:43, 1 апр 2020
    Гледах за Първи Път по интернет как говори тоя аро... Виж коментара
    • Да
      Да, ама не!
      0 0
      14:43, 1 апр 2020
      Как си позволяваш да коментираш, като при теб в Америка положението е катастрофално!!!!!! Над 185 900+ заразени и 3800+ смъртни случаи!!!! И ще става по лошо според специалистите.. Правителството ви е закъсня с много неща. Няма достатъчно тестове, респираторни машини и въобще болниците работят извън техният капацитет...

      Само може да ти се иска да си в България сега! Правителството реагира навреме и мерките са точни и адекватни. Стига само народа да ги спазва за да не стане като в Италия или Америка..Ама всеки се счита за по-умен..

      Така, че не коментирай!
  • 2
    Фъ
    ФъКю
    6 -2
    09:10, 1 апр 2020
    Скъпи са, не е проблема в снабдяването им. Болните са много, тестовете са за наши и ваши. Оставят хората на домашно лечение без да им правят тестове и някой умират още в дните под карантина.
  • 3
    Аз
    Аз
    1 -4
    10:38, 1 апр 2020
    Който го страх да не умре да се крие вкъщи.... Ама да не злубее срещу друг който отишал на риба или на разходка в парка
  • 4
    Ан
    Антон
    1 -5
    10:54, 1 апр 2020
    Плешивото недоразумение от снимката е мошеник. Виж коментара
  • 5
    Ей
    Ейтака
    0 0
    13:35, 1 апр 2020
    Инструктираните журналисти защо не попитат – защо е отказан тест на мъжа на заразената в Хасковската болница, понеже не показвал симптоматика, а на депутатите в парламента ще им правят тестове заради заразеният депутат от ДПС – те също не показват симптоматика.
    Ето сега си проличава колко ги е грижа за избирателите им и народа – така наречените данъкоплатци.
  • 6
    !!
    !!!!!!
    0 0
    13:39, 1 апр 2020
    Те май всичките както и управляващите са завършили някой от свободните университети - да не споменавам имената на университетите да не засегна някой.
    Все пак да не забравяме, че хората с купените дипломи са ни шефове!
Последни новини