"Светът е оцелял, защото се е смял!" или Честит първи април

Тези думи на Радой Ралин напълно отговарят на неговата житейска и творческа концепция. Също така представят един светъл и много полезен поглед към света. Когато през 70-те години на ХХ век американският психолог Норман Казънс, известен още като човека, разсмял смъртта, се възстановява напълно от „нелечимото” заболяване колагеноза с помощта на т. нар. смехотерапия, западните научни среди обръщат внимание на факта, че смехът лекува. В САЩ смехотерапия се използва при лечение на диабет, хормонални нарушения, рак.

Изследвания показват, че когато е сред хора, човек се смее 30 пъти повече, отколкото когато е сам. Широката усмивка и радостният смях са също толкова модни атрибути на здравословния начин на живот както спортните занимания, правилното хранене и отказът от вредни навици.

Смехът е звучно изразяване на веселие, радост, забава или вътрешно чувство на щастие и удоволствие, придружено от характерни изражения на лицето и дори гримаси. Така поне Уикипедия обяснява едно от най-искрените човешки чувства. То може да се получи като психологична реакция от шеги, от физическо докосване, каквото е гъделичкането или по други причини. Например готини снимки, които се въртят из мрежата от любителите на фотографията. За смеха има хиляди сентенции, но една от най-точните е създадена в България - "Светът е оцелял, защото се е смял". Авторът е Радой Ралин.

Смехът е заразителен. Сещате ли се за онези клипчета в ютюб как един човек пътува в метрото и внезапно започва да се смее. Има силно заразителен смях и скоро всички се разсмиват звучно, включително е пътниците, които току-що се качват. В един момент никой вече няма представа на какво се смее, но се създава една странна общност на хора, обединени от положителна емоция. Какво чудесно начало на деня, нали! 

Прочутият Чудомир е обичал да казва, че „най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели.” Габровци пък целогодишно ни припомнят, че „светът е оцелял, защото се е смял”. В последните години психолозите съвсем сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. За това, колко е важно да се шегуваме и смеем, говори и фактът, че през 1970 г. Европейският съюз за радио и телевизия добавя 1-ви април в календара и оттогава този ден се отбелязва като  Международен ден на хумора, шегата и лъжата.

Честит празник! Запазете чувството си за хумор! Усмихвайте се повече!

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини