Първата лекарка, която изрази в медиите опасенията си за коронавируса, е изчезнала

Първата лекарка, която изрази в медиите опасенията си за коронавируса, е изчезнала, съобщава New York Post.

Д-р Ай Фен е ръководител на спешното отделение в Централната болница в Ухан. В китайския 11-милионен град бе регистриран първият случай на Covid-19.

Увеличават се опасенията, че д-р Фен е била задържана.

Тя получи предупреждение и опит за цензура, след като разпространи информация за коронавируса до няколко нейни колеги лекари. Тя разказа за "порицанието" в статия, публикувана в китайското списание People. Впоследствие статията беше премахната.

Предупреждението от работодателя ѝ дошло, след като Фен направила снимка на положителен тест на пациент, на който оградила думите "SARS коронавирус" в червено.

Тя свела до вниманието на свои колеги информация за няколко случая на коронавирус, 8 от които впоследствие били привикани от полицията, за да разкрият информация за респираторното заболяване - съобщава Radio Free Asia.

Офталмологът Ли Уенлианг предупреждава колегите в медицинското училище да носят предпазно облекло, а впоследствие властите осъждат съвета като разпространяване на слухове. Впоследствие Уенлианг умира от вируса на 7 февруари.

Профилът на Фен в китайската социална платформа Weibo е бил обновен няколко пъти от изчезването ѝ насам, но е известно, че китайските власти обновяват профилите на задържани или ги принуждават сами да го правят. В сряда в профила на лекарката се появи публикация под заглавието "Честит априлски ден на шегата" със снимка, на която тя е заснета в лабораборна престилка и маска. Преди две седмици се появи и друга публикация в профила на Фен: "Благодаря ви за грижата и любовта. Добре съм и работя".

Въпреки това не е известно къде се намира Фен - предупреди 60 Minutes Australia в понеделник.

В Китай е потвърдено заразяването с коронавирус на 81 554 души и на смъртта на 3 312 души.

Американското разузнаване обаче съобщи в сряда, че Китай умишлено е разпространило непълни данни за случаи на коронавирус и смърт, причинена от инфекцията. През декември местни и национални власти издадоха заповед към лаборатории в Ухан, след като учени там идентифицираха нова вирусна пневмония, с която им разпоредиха да спрат тестването, да унищожат проби и да крият новината.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ¥
    ¥
    7 0
    18:05, 3 апр 2020
    Комунистите най-много на света мразят истината.
Последни новини