Дядо Николай разпореди свещите по Великден да се продават и палят само пред храма

В окръжно разпореждане Пловдивския митрополит Николай даде специални наставления във връзка с предстоящите празници, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса COVID-19. Разпореждане е съобразено с Окръжното писмо на Светия Синод от 30 март.

Разпоредено е:

На празника Вход Господ в Йерусалим освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма (не в храма) и при строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

На Велика Сряда след малкото повечерие да се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията за използват лични предпазни средства и при строго съблюдаване на регламентираното разстояние.

На Велики Четвъртък да се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

На Велики Петък след изнасянето на Светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на изискванията за лични предпазни средства, дезинфекция и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

В нощта на Възкресение Христово да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо (Писмото виж ТУК).

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение), да не се организират общи съвместни богослужения там, където имат такава практика, а всеки свещенослужител в храма да отслужи Пасхалната Вечерня.

Поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, Светото Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете, при спазване на посоченото в Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Горното е разпоредено за строго съблюдаване и стриктно изпълнение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини