Африка бе нападната от стотици милиарди скакалци. Идват 400 пъти повече

Организацията на ООН за прехрана и земеделие ФАО отново обяви "безпрецедентна заплаха" в Източна Африка в последните седмици, излагаща милиони хора на риск от недохранване. При това причината не бе пандемията, засегнала почти всички държави на планетата.

Пустинни скакалци връхлетяха Африка и миналия юни и изядоха стотици хиляди хектари реколта. Поне 8 страни пострадаха тежко - Кения, Уганда, Южен Судан, Етиопия, Сомалия, Еритрея, Джибути и Судан. Нова вълна достигна континента от Близкия изток в началото на тази година. Според учените се очаква благоприятните за тях, влажни условия и валежите над средните във влажния сезон тази година може увеличи популацията над 400 пъти, пише изданието Quartz.

"Направени в Кения"

При 20 млн. души в Източна Африка, които трудно успяват да се нахранят всеки ден, новата вълна е сериозна заплаха за хранителната сигурност в регион, засегнат от конфликти и шокове заради климатичните промени, а вече - и от очакван скок в случаите на заразени с коронавируса, известен като COVID-19.

В рояк пустинни скакалци може да има до 150 млн. на квадратен километър (и дори да е съвсем малък, може да погълне за ден храна колкото десетки хиляди хора), а площта в Африка, до която са достигнали, се измерва в хиляди квадратни километри.

Тези насекоми могат да изминат до 150 км на ден. След като преминаха над Аденския залив и Червено море миналата година, наводненията в Сомалия в края ѝ дадоха тласък на размножаването им (а яйцата им се излюпват само за две седмици). В края на февруари и началото на март в Кения се излюпват нови поколения, които за около месец израстват до размер колкото кутре, сдобиват се с крила и започват да се хранят с растителността.

"Това ставаше в Кения през изминалия месец. Все повече от тези скакалци порастват. Те са произведени в Кения," казва за Quartz Кийт Кресман, който прави прогнозите на ФАО за рояците скакалци.

Новото поколение скакалци ще може да снесе в близката седмица. Това съвпада с влажния сезон, преди който земеделците сеят царевица, боб, ечемик и просо. Голяма част от тази реколта може да бъде унищожена.

COVID-19 обърква сметките

Организацията на ООН за земеделие и прехрана ФАО рабооти за пръскане с пестициди, за да бъдат сдържани рояците. Пандемията на коронавируса обаче затруднява доставките на пестициди - Сомалия чака една от доставките им три седмици. Блокадата в Южна Африка предполага, че хеликоптерите, които обикновено идват от тази страна за наблюдение на рояците, не могат да достигнат Източна Африка.

Дори да излетят, им пречи парализата в страни, където обикновено кацат по пътя си, за да презаредят. Затрудненията в международната търговия пречат на Уганда, която си набавя местициди от Япония, да ги получи в момент,а обяснява в Кампала министърът на земеделието на страната.

Опитите за сдържане често са безплодни. В Уганда, където рояците също влизат от Сомалия, "всички говорят" за скакалците, казва местен фермер.

"Приземят ли се в градината ви, унищожават всичко. Някои хора дори ще ви кажат, че скакалците са по-унищожителни от коронавируса. Някои дори не вярват, че тук ще има вирус." 

Йоуери Абокет , угандийски фермер 

"Сегашната ситуация в Източна Африка остава изключително притеснителна, тъй като... все по-голям брой нови рояци се формират в Кения, Южна Етиопия и Сомалия," се казва в цитирана от "Асошиейтед прес" оценка на ФАО. Нещо повече - агенцията смята, че условията за размножаване ще са благоприятни и през май, а това означава нови рояци през юни и юли.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини