Папата: Не е време за разделение и егоцентризъм

Папа Франциск и римокатолиците по света отбелязват днес в уединение Възкресение Христово. Това е най-радостният празник в християнския календар, а тази година той е помрачен от опустошенията, нанесени от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Обикновено на този ден площадът "Свети Петър" е обсипан със свежи цветя - лалета и орхидеи го украсяват като символ на великденското послание за живот и възкресение след разпъването на Христос на кръста. Тази година обаче достъпът до павирания площад е забранен. Около него са разположени полицейски заграждения, за да не допускат десетките хиляди желаещи да чуят по обяд посланието на папата "Urbi et Orbi" (Към Града и Света) и благословията му.

Подобно на римокатолическите свещеници по света Франциск отслужи тържествената литургия в празната базилика "Свети Петър", а вярващите можеха да я гледат по телевизията у дома. 

Папа Франциск призова за глобална солидарност в борбата срещу пандемията от коронавирус и неговата икономическа криза, настоявайки за облекчаване на международните санкции, облекчаване на дълга за бедните нации и прекратяване на огъня във всички конфликти, предаде "Ройтерс".

Той също предупреди Европейския съюз, че рискува да се срине, ако не се споразумее как да помогне на региона да се възстанови.

Папата възхвали лекарите, медицинските сестри и други, които рискуват живота си, за да спасят другите, и приветства работещите, за да поддържат основните услуги.

"Това не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да бъде обединен в изправянето пред пандемията", казва той в посланието си, посветено на въздействието на пандемията върху личните и международните отношения.

"Безразличието, егоцентричността, разделението и забравата не са думи, които искаме да чуем в този момент. Искаме да забраним тези думи завинаги! ", каза той.

Франциск изрази съчувствие към онези, които не могат да се сбогуват с близките си поради ограниченията, за католиците, които не са успели да приемат тайнствата, и за всички, които се притесняват от несигурното бъдеще.

"През тези седмици животът на милиони хора изведнъж се промени", каза той.

Папата каза, че сега е време политиците и правителствата да избягват "егоцентризма" и да предприемат решителни, съгласувани действия, за да помогнат на населението на другите да преживеят кризата и в крайна сметка да възобновят нормалния си живот.

Вместо да се появи на балкона на катедралата, за да предаде посланието си, той говори пред гроба на Свети Петър, с което подчерта важността на уединението, на което е подложено човечеството заради мерките срещу разпространяването на заразата.

Този сценарий се повтаря днес по света. Богомолците или си стоят вкъщи, или спазват социална дистанция в храмовете, където все още се извършват публични богослужения. Снощи, в навечерието на празника, папа Франциск прикани вярващите да не позволят на мрака и тъгата заради Ковид-19 да отнемат тяхната надежда за по-добро бъдеще. Същото послание отеква днес из празните черкви по света, а също и по Светите земи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини