Човечеството може да се изправи пред библейски глад, предупредиха в ООН

Човечеството може да бъде изправено пред библейски глад след няколко месеца, ако мерките за гарантиране на продоволствената сигурност не бъдат предприети навреме. Това обяви във вторник, 21 април, изпълнителният директор на Световната програма за храните на ООН (WFP) Дейвид Бийзли.

В момента в света гладуват 821 милиона души, съобщи той. При най-лошия ход на събитията около 30 държави ще бъдат изправени пред глад, в 10 от които приблизително 1 милион души вече страдат от недохранване.

"Засега в света няма масов глад. Но трябва да ви предупредя, че ако не се предприемат действия сега - да се осигури достъп, да се предотврати прекъсване във финансирането и търговията, тогава можем да се изправим пред наистина библейски глад само след няколко месеца" , каза Дейвид Бийзли.

Той добави, че заради коронавируса милиони цивилни, живеещи в зоните на конфликти, могат да се окажат на прага на глада.

По-рано във вторник СЗО заяви, че смъртните случаи от COVID-19 в света надхвърля 162 хиляди души, а броят на заразените е достигнал 2 397 216 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини