Вино, шоколад и плодове срещу деменция

Темата за превенцията на болестта на Алцхаймер и предизвикваната от нея деменция в последните години се разшири с изводите от редица нови изследвания. Те разкриват все нови и нови начини да помогнем на мозъка си в напреднала възраст.

Тъй като няма открит лек за неврологичните заболявания, необходимостта от следването на някои навици, свързани с ежедневни дейности, се увеличава. Спортът, четенето и консумацията на различни храни и напитки, могат да намалят риска от развитието им.

Според ново проучване, приемът на по-големи количества храни и напитки, богати на флаваноиди, може да ни предпази от Алцхаймер и деменция. След 20-годишен анализ на хранителните навици на хора над 50-годишна възраст е установено, че тези, които приемат по-малко флаваноиди, имат между два и четири пъти по-голям риск от развитие на неврологичните заболявания.

Флаваноидите са растителни метаболити, които имат силно антиоксидантно действие. Те имат и антивирусен, противораков, противовъзпалителен и противоалергичен ефект.

Срещат се предимно в плодовете и зеленчуците (круши, ябълки, горски и цитрусови плодове и лук), в напитките на растителна основа (чай и вино) и в натуралния шоколад.

За достатъчно консумация с цел превенция на деменцията учените са изчислили 19 чаши чай, осем ябълки и круши и 7.5 чаши горски плодове за месец, пише Science Times.

Това изследване и резултатите от него са поредното доказателство за връзката между храненето и когнитивните функции. А превенцията е най-доброто, което можем да направим за себе си. Дори на 50 години не е късно за промяна, защото ефектът от нея няма да закъснее.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини