73 белоглави лешоядчета са се излюпили тази пролет в Източните Родопи у нас

    73 лешоядчета са се излюпили тази пролет в сравнение с миналата година в българската част на Източните Родопи, чиято основна територия е в община Маджарово, съобщават от екипа на екоорганизацията “По-диви Родопи“. 

    Крайната численост на новоизлюпените хищни птици от световно защитения от изчезване вид обаче ще стане ясна в следващите седмици, след приключването на мониторинга на всички гнезда.  Има забелязани възрастни, които са загнездили за втори път, а това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе отново в същото или друго гнездо, обясняват от Българското дружество за защита на птиците.  

    През изминалата година експерти и доброволци на дружеството преброиха 77 малки, като от тях успешно са излетели 73 белоглави лешоядчета.

    За сравнение преди четири години новоизлюпените птици са били 51, 50 от тях са напуснали гнездата си.

    Данните показват, че през последните години се покачва по-сериозно броят на излюпените и успешно отгледани малки, а това е показателно за повишаването на численост на, коментира орнитологът  Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците. 

    Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Преди да могат да се справят сами и да започнат да летят, възрастните птици полагат за тях грижи близо четири месеца. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг., а понякога и повече. 

    Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70% от лешоядите умират в тази ранна фаза на живота си.

    Още докато се учат да летят най-висок за малките е рискът от контузии поради неумело кацане, когато лешоядите могат да наранят крилата си. Особено изложени на риск са младите лешояди, които излитат от гнездовите скали разположени по долината на река Арда. При първите си полети те може да попаднат в студените води на язовир Студен кладенец, язовир Ивайловград или река Арда при което е нужна спешна и бърза намеса, защото лешоядите не могат да плуват продължително време и в резултат на хипотермия и изтощение могат да загинат в студените води за броени часове. Затова орнитолозите предупреждават при намерени ранени или забелязани бедстващи белоглави лешояди, веднага да бъде подаден сигнал на „зеления телефон“ на Регионална инспекция по околна среда и водите или до екипа на БДЗП. До пристигане на експертен екип не е добре птицата да се улавя, освен ако за това няма дадени специални указания.

    По време на редовния мониторинг по долината на река Арда през март тази година бяха преброени 95 двойки от застрашения вид. Сега преброяващите са открили още една двойка, чието гнездо е останало скрито при предишния мониторинг. Така общият брой на заетите гнезда от белоглави лешояди става 96 за българската част на Източни Родопи.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      с 2900 уфце - Обаче това е статистика
      ....
      А 73 лешояда са новина
      ....
      П.С. Ако в Хасковска област се отстрелят 73 лешояда от ГРОБ/ДПС може и да стане по-добре :))
    Последни новини