НАСА отлага изстрелването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" заради коронавируса

Изстрелването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб", запланувано за 30 март 2021 година, беше отложено от НАСА за по-задна дата във връзка с пандемията от Ковид-19, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изявление на отговорника за научните мисии на американското космическо ведомство Томас Зурбукен.
"При никакъв случай няма да изстреляме телескопа през март", заяви специалистът, както отбеляза, че заради коронавирусната инфекция се е наложило да бъдат отменени редица наземни изпитания. Зурбукен подчерта, че новата дата на старта ще бъде обявена по-късно, но разчетите са той да бъде осъществен през 2021 година с помощта на европейската ракета-носител "Ариана-5" от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Орбиталният телескоп, кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма "Аполо", изпратила хора на Луната, трябва да замени космическата обсерватория "Хъбъл". "Джеймс Уеб" ще бъде изведен в орбита в точката на Лагранж, отстояща на 1,6 милиона километра от Земята. Този апарат е плод на сътрудничеството между НАСА, Канадската космическа агенция и Европейската космическа агенция.

На телескопа ще бъде установено огледало с диаметър 6,5 метра, съставено от 18 секции. Всяка от тях има формата на равностранен шестоъгълник и тежи около 40 килограма. Секциите са изготвени от берилий, материал, който е устойчив на свръхниски температури. Новият телескоп е предназначен за изучаването на най-древните звезди и галактики във Вселената, които са се оформили след Големия взрив.

Научният апарат ще бъде използван и за търсенето на пригодни за живот планети.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини