Ден на почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски

В Деня на почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски в 8 часа църквата "Света Троица" в Банско бе отслужена Божествена Света литургия. Тържествената програма започва в 10.30 часа пред мемориала на Свети Паисий Хилендарски. 

Община Асеновград организира поклонение пред паметта и делото на Паисий Хилендарски. То ще се състои пред паметната му плоча, намираща се при параклиса "Свети Свети Козма и Дамян", в близост до църквата "Свети Георги" от 10,30 часа. 

На 19 юни се навършват 298 години от рождението на Свети Паисий Хилендарски и 258 години от написването на "История славянобългарска".

Значимостта на епохалния труд "История славяноболгарская" за пробуждане на националното самосъзнание на българите през Възраждането прави св. Паисий Хилендарски една от най-тачените фигури в родната история.

Заслугите на скромния монах и таксидиот (православен монах, събиращ дарения за манастир) го нареждат сред най-популярните личности – дейци на Българската Православна църква.

Светият Синод провъзгласява преп. Паисий за български светец на 26 юни 1962 г., когато България отбелязва 200-годишнината от появата на „История славяноболгарская”. Тогава 19 юни е определен в църковния календар за ден в негова памет и прослава.

Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, отец Паисий оставя и конкретния завет: "Преписвайте я и платете да ви я препишат".  Изследванията дават сведения за над 70 преписа на най-българската книга, но до нас реално са достигнали 42.  Първият препис на Паисиевата история е направен през януари 1765 г. в Котел от отец Стойко Владиславов - бъдещият епископ Софроний Врачански, след личната му среща с Хилендарския монах.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини