Калиниците в Асеновград близо 200 въпреки извънредната обстановка

Изображение 1 от 4

    Празникът Еньовден в асеновградския край се отбелязва много тържествено и събира стотици малки булки.

    Тази година момиченцата, облечени в бяло, наброяваха 200. Те озариха Асеновград с глъчката си. Под звуците на детска празнична музика децата се забавляваха, снимаха се, преминаха под венец от билки и се поздравиха по повод празника, като спазваха необходимата дистанция.

    Градкият парк в града се превърна в истинска сцена на модно дефиле. Родители, приятели и дори случайни минувачи се включиха в събитието, за да поздравят Слънчовите невести.

    Община Асеноград подари на всяка една калиница и на техните кавалери подарък, а на момиченцата - и грамота. Заместник-кметът инженер Петър Петров присъства на празника.

    Тази година празникът се проведе малко по-различно заради създалата се ситуация с разпространието на COVID-19.

    Празникът протече единствено в Градския парк. Спестени бяха ритуалите по оставянето на нишани ( гривни, брошки, гердани и други лични вещи ) в "мълчана" вода и наричанията, както и традиционното литийно шествие.

    Ритуалът бе въведен за първи път в Асеновград от настоящия архиерейски наместник отец Йордан Георгиев преди много години. Когато обичаят се е състоял за първи път в него са се включили едва 7 Слънчови невести.

    През годините броят на желаещите да бъдат калиници е достигнал почти 400, като е имало малки булки не само от Асеновград и региона, но и от България и света.

    Отец Йордан им пожела да бъдат здрави, да се пазят и призова родителите им да ги учат да спазват противоепидемичните мерки, като изрази щастието си от факта, че на територията на асеновградската община все още няма регистриран случай на COVID-19. Той каза, че Асеновград наистина е богоизбран град и се надява коронавирусът да ни подмине, но това зависи изцяло от нас, жителите.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини