НАСА обяви конкурс за лунна тоалетна с награден фонд $35 хиляди

Американската аерокосмическа агенция (НАСА) обяви конкурса "Lunar Toilet Challenge" за проектиране на тоалетна, която да бъде използвана от мъжете и жените от програмата Артемида за завръщане на Луната до 2024 г. Това стана ясно от официално съобщение на НАСА. 

Наградният фонд е $35 хиляди, които ще се поделят между класираните на първите три места. За първите трима от категорията "Младежи" до 18 години, които са представили оригинални идеи, ще има "обществено признание и предмети с логото на НАСА".

Организаторите обясняват, че завръщането на Луната няма да е няколко часа, както е било при програмата Apollo от 60-те и 70-те години на миналия век, затова те са съвсем сериозни с този конкурс. 

Тоалетна използвана на Apollo

В официалното си съобщение НАСА казва, че "човечеството се завръща на Луната, за да установи присъствие, което да му помогне за евентуални пилотирани полети до Марс. Те обясняват, че когато астронавтите са извън скафандрите си, те ще се нуждаят от тоалетна, която да има всички възможности като тези на Земята. 

НАСА призовава световната общност за техните концепции за дизайн на компактни тоалетни, които да могат да се използват, както в микрогравитацията, така и в лунната гравитация. 

Въпреки че, космически тоалетни има отдавна и дори в момента се използват на Международната космическа станция, те са само за микрогравитация. НАСА търси устройство от следващо поколение, което да е по-компактно, по-ефективно и работещо и на Луната.

Агенцията вече работи по модернизиране на такива свои проекти "за улавяне и задържане", но отправя покана за идеи от цял свят, защото хората ще подходят от позиция, различна от тази на аерокосмическите инженери.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини