18 °C

Много повече хора може да имат имунитет срещу COVID-19, отколкото показват тестовете

Хората с отрицателни тестове за антитела срещу коронавирус може и да имат някакъв имунитет срещу него, според изследване на Каролинска институт в Швеция, цитирано от Би Би Си.

На всеки с положителен тест за антитела се откриват двама, които има специфични Т-клетки, които намират и унищожават заразени клетки. Това е проследено дори при хора с леки симптоми или са безсимптомни носители на коронавируса.

Все още не е ясно дали тези Т-клетки пазят само същия човек, или могат също да спрат предаването на инфекцията на други хора.

Изследователите от Каролинска институт са тествали 200 души както за антитела, така и за Т-клетки. Някои от тестваните са били донори на кръв, а други са проследени от групата първоначално заразени в Швеция, повечето от които са се върнали заразени в страната от области като Северна Италия.

Резултатите биха могли да означават, че по-голяма група хора има някакво ниво на имунитет срещу COVID-19, отколкото показват резултатите от тестовете за антитела. Вероятно тези хора са образували антитела в отговор на вируса, но или защитата на организмите им е намаляла, или тези антитела не са били уловени от използваните в момента тестове.

Учените предполагат, че тези хора би трябвало да бъдат защитени, ако бъдат изложени на влиянието на вируса за втори път.

Проф. Дани Алтман от Кралския колеж в Лондон описва изследването като "силно, впечатляващо и задълбочено" и казва, че то добавя доказателства към тезата, че само тестването за антила, без да са взети предвид други изследвания, подценява степента на изградената имунна защита у населението.

И все пак, добре е да се има предвид, че резултатите не означават непременно, че вече е налице тъй нареченият стаден имунитет, подчертава доц. Маркус Бугерт, който е един от авторите на изследването. За да се твърди такова нещо, са необходими повече анализи, които да помогнат да се разбере дали тези Т-клетки осигуряват имунитет, който блокира напълно вируса, или дали те могат да предпазят човек от това да се разболее, но той остава вирусоносител, чрез който заразата може да бъде разпространена.

Голяма част от дискусията около имунитета срещу COVID-19 е съсредоточена върху антителата - Y-образни протеини, които действат като "ракети, поразяващи определена цел", обяснява доц. Бугерт. Те се свързват с вируса, преди той да достигне клетките, и го неутрализират.

Ако антителата не могат да неутрализират вируса, той може да навлезе в клетките и да ги превърне във "фабрики за производство на вируса".

Т-клетките, от друга страна, се прицелват във вече заразени клетки и ги унищожават напълно, спирайки разпространението им върху други, здрави клетки.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини