Крепостта на Кракра ще конкурира Царевец

Малко известната средновековна крепост на болярина Кракра е с амбиции да конкурира Царевец. Нощем осветените стени се виждат заедно с националното знаме от центъра на Перник и международния път София-Скопие, който преминава под крепостта.

Ценителите могат да се сдобият с камък от градежа на средновековната твърдина. Експонатът датира от Х-ХI в. Истинността му се удостоверява със сертификат. Камъните се продават на символична цена, макар че посетители вече са платили по 50 лв. за брой.

Подготвят се копия на култови предмети, битови и керамични съдове, открити при разкопките. Ще бъдат направени две метални платформи, от които туристите със специално монтирани бинокли ще могат да се насладят на откриващата се гледка.
Смята се, че боляринът Кракра е имал 35 крепости в Голо бърдо и Витоша. На отсрещния хълм "Кървавото" в една от пещерите е живял св. Иван Рилски, който е закрилник на Перник. Описание затова е дадено в самото житие на светеца. В по-далечна перспектива общинската управа възнамерява да превърне пещерния хълм в поклонническо място.

Стенобойни машини, използвани при заснемането на чуждестранни филмови продукции са в процес на монтиране на "Кракра". Те са дарение от кметството в село Рударци и частна строителна фирма. Двата катапулта досега бяха част от декорите на изкуствената крепост "Алезия" край с. Рударци, на която бе заснет филмът "Спартак". Машините са действащи, всяка от тях се тегли от по 12 впрегнати биволи.

След броени дни тук започва втора лятна археологическа експедиция за ученици. Тя се ръководи от археолога Василка Паунова. Двадесет ученици на две смени ще правят разкопки на Зарина нива, където се е намирал некрополът на крепостта.


Пернишката крепост е строена след 809 г., по времето на хан Омуртаг, когато селището влиза в пределите на българската държава и става гранична крепост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини