Гравирани камъни на 15 000 г. са най-ранната форма на изкуство на Британските острови

Те са малки, плоски и покрити с привидно хаотични драскотини, но според изследователи откритите в Джърси 10 издялани каменни фрагмента може да са най-ранното доказателство за човешко изкуство на Британските острови.

Камъните били открити в Les Varines между 2014 и 2018 и са смята, че са били изработени от група ловци преди около 15 000 години.

Макар на пръв поглед драскотините да изглеждат хаотични, детайлен анализ разкрил, че са направени преднамерено, в ясен ред, като правите линии били издълбани най-напред, а по-дълбоките и изкривени, последни.

“Това не е просто плочка, използвана за рязане на месо. В някои случаи, кривите линии вероятно представляват гърба или устата на кон, а други профила на слон.”, казва Силвия Бело от Природонаучния музей в Лондон.

Екипът посочва, че гравираните камъни били намерени редом до кремъчни сечива, огнища и гранитни плочи, и били изработени преди около 15 000 години през магдаленската епоха – период, в който изкуството процъфтявало сред съвременните хора в Западна Европа.

Драскотините са най-ранния пример за художествена изява на Британските острови, макар, според Бело, морското равнище да е било по-ниско през късния палеолит, така че “строго погледнато те може да са повече френски, отколкото британски”.

Хиляди гравирани, гладки камъни, извесни като плакети, са били откривани във Франция, Испания и Германия. Магдаленската култура е известна и с други форми на изкуство, включително резки върху кости и рога и пещерни рисунки.

“Те са били художници, не бих ги нарекъл най-добрите, но са били креативни”, казва Бело. Във Великобритания пещерни рисунки от този период са откривани в Кресуел Крейгс, Дарбишър, които според някои изобразяват танцуващо момиче, докато гравирани кости от канибализиран човек са откривани в пещерата Chedder Gorge, макар според Бело да е спорно, дали те са форма на изкуство.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини