Ремонтът на централния площад "Акад. Николай Хайтов" започна

Изображение 1 от 4

    Днес, 03.09.20 г., на площад "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград се проведе официална церемония "Първа копка" по проект : "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад. Николай Хайтов" в гр. Асеновград - I етап", договор за БФП № bg16rfop001-1.025-0006-C01.

    На събитието присъстваха д-р Христо Грудев - кмет на община Асеновград, инж. Стоян Димитров - заместник-кмет на Асеновград, д-р Теньо Манолов - заместник-кмет на Асеновград, председателят на Общински съвет - Асеновград, общински съветници, екипът по проекта, представители на фирмите изпълнители, служители на общината, представители на медиите, граждани.

    Като изложение д-р Грудев представи основната цел и параметри на проекта. А именно : обща стойност - 4 313 813,86 лева, която е 100 % безвъзмездна финансова помощ.

    От общата сума европейското финансиране от ЕФРР е в размер на 3 666 741,78 лева и национално съфинансиране - 647 072,08 лева.

    Това е един от най-значимите проекти, които ще бъдат реализирани, тъй като се ремонтира част от града, която се ползва от всички жители и гости на града. 

    Д-р Грудев описа основните интервенции по 3-те площадни нива, като обърна внимание, че най-важна от тях е на второто - плочата на бившия търговски център.

    Тя ще бъде изцяло разрушена, тъй като е компрометирана и опасна. На нейно място ще се положи нова плоча, върху която ще се изградят постоянна открита сцена с обслужваща сграда, алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих. 

    Планирано е и подмяна на настилки, цялостно отводняване, ново улично и площадково осветление, включително осветяване на околните обществени сгради - Градска библиотека "Паисий Хилендарски", общинска администрация и РУ на МВР. 

    Ще бъдат изградени система за видеонаблюдение, цялостно озеленяване на новооформените зелени площи, поливна система и съоръжения, осигуряващи достъпност за хората с увреждания. 

    "Към днешна дата, само 90 дни след подписването на Договора за безвъзмездна финансова помощ, са проведени всички обществени поръчки и са избрани изпълнители по всички дейности, заложени в проекта.

     С това изпреварваме с 3 месеца предварително разчетения график. Така реализацията на проекта може да навлезе в същинската си част, а именно изпълнение на строително-монтажните работи", посочи кметът.

    Той подчерта, че в кратки срокове след започване на новия управленски мандат в община Асеновград е било осигурено финансирането, което ще позволи проектът да бъде приключен в срок.

    Междувременно, доктор Грудев съобщи,че е направена и организация за достъп на гражданите до сградата на общинската администрация и до Градската библиотека по време на изпълнение на строителните дейности.

    В заключение кметът пожела спорна работа на екипа на проекта и изпълнителите и отправи пожелание към всички присъстващи да са живи и здрави и след изпълнението, заедно да открият обновения център на Асеновград. 

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини