Министърът на образованието: Незаконно е събирането на пари от родителите за материали и консумативи

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо за събирането на средства от родителите на децата и учениците в държавните и общинските детски градини и училища, в което се казва, че няма правно основание за това.

Писмото на министъра с номер 9107-157 от 17 септември е адресирано до началниците на регионалните управления на образованието, до директорите на държавните и общинските училища и детски градини, с копие до министрите на културата и на спорта, заради училищата към тях, и до кметовете на общини.

"Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) е уредил правото на учениците и на децата в задължителна предучилищна възраст на безплатно образование в държавните и общинските детски градини и училища. Безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците", се казва в писмото на образователния министър.

"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и за други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", заявява Красимир Вълчев и напомня, че пари за такива цели не могат да се събират и чрез настоятелствата.

"Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа на доброволност и на личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството. При набиране на средства от дарения в специална книга за даренията в институцията задължително се отбелязва видът, количеството, стойността, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставени дарения, данни за дарителите, както и се издава свидетелство за дарение в два екземпляра", се казва в писмото.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ве
    Верно ли?
    13 -3
    10:28, 21 сеп 2020
    Този министър сигурно е министър в някоя друга държава. Че то няма държавно учебно заведение където не се събират пари! Въпроса е как да се приложи закона или пак почваме да го тълкуваме?
  • 2
    Ро
    Родител
    8 -3
    12:38, 21 сеп 2020
    Миналта седмица тръгнаха на училище а днес им казват да донеса пари за театър. Нали са ограничени груповите събития.
    • Ст
      Стоимен
      7 -2
      12:46, 21 сеп 2020
      Аз казах на детето да предаде, че пари няма да дам и му забранявам да ходи на театър!
  • 3
    На
    Наблюдаващ
    1 0
    19:23, 21 сеп 2020
    Пфу гладни въшки, които решили и странично да си докарват освен заплати 🤬😡
    И вие ли чекмеджета решихте да пълните 💶🖕🏻
Последни новини