13 °C

С туристически преход ще бъде отбелязан Денят на туризма в Асеновград

ОП "Туризъм" към община Асеновград и Сдружение "Устремени" организират туристически преход по повод Световния ден на туризма - 27-ми септември. 

Тази година датата се пада в почивен ден, неделя, което е добра възможност за участие на повече хора. Инициативата се провежда за 4-ти пореден път и за участието не се заплаща такса.

Маршрутът на прехода преминава през живописния и леснодостъпен водопад "Лястовичи вир", скрит в красивата долина на река Голяма Сушица.

Не е необходимо участниците, които ще се включат, да притежават туристическа подготовка. Трасето е изключително леко и достъпно.

Целта е да се популяризира пешеходния туризъм, да се мотивират хората да се движат пеша и да опознаят красотата на Родопите в асеновградския край.

Началният час за тръгване е 10:00 ч., а мястото - центърът на село Долнослав.

Преходът ще започне с беседа за красивите вековни чинари и културно-историческото наследство на района.

После маршрутът продължава през обзорната местност "Къркарман" и достига до атракционното селище "Wild city".

Трасето ще премине и през места, на които се открива незабравима гледка към язовир "Сушица" и голяма част от Горнотракийската низина. 

Малко след това туристическият преход ще навлезе в гористата долина на река Голяма Сушица.

Достигайки до водопада, всеки ще има възможността да направи снимки, за да запечата посещението си на това изключително красиво място. Ще остане време и за обяд. 

В 14:00 ч. групата тръгва по обратния маршрут и около 16:00 ч. се очаква преходът да приключи на същото място, откъдето тръгна. 

Общото време за преминаване на маршрута е 6 часа.  Трасето е подходящо за деца, както и за туристи със средно добра/ниска физическа подготовка. Транспортът до началния пункт е личен ангажимент на участниците. 

Щеки всеки може да си носи по своя преценка, ако има нужда от такива. Обувките трябва да са удобни за разходка в планински и полупланински местности. 

Добре е туристите да си носят вода или течности - поне 2 литра, както и пакет суха храна. 

При неблагоприятна прогноза за времето и евентуална отмяна на събитието или промяна на маршрута ще бъде съобщено своевременно. 

При провеждане на прехода ще се спазват всички противоепидемични мерки, указани в заповедите на Министерство на здравеопазването към настоящия момент.

За участие в събитието се попълва декларация за информирано съгласие, която може да бъде изтеглена от сайта на община Асеновград. 

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини