Защо е важно да доставяте магнезий на кожата си

Магнезият е минерал, особено важен за поддържането на костната плътност и метаболизма на тялото. Той е част от клетъчната мембранна транспортна система, която спомага за обмена на натрий и калий през клетките. Той е много важен за функциите на организма като кръвното налягане, сърдечния ритъм, мускулните контракции и провеждането на нервни импулси. За хората, които имат забързан начин на живот, тренират и са под напрежение, минералът носи успокоение след натоварения ден, отпуска нервната система, намалява болките и подобрява съня. Но той действа положително и на кожата. 

Какво причинява липсата на магнезий на кожата? 

Дефицитът на магнезий води до по-ниски нива на мастни киселини в кожата. Това намалява влагата в клетките ѝ влияе негативно върху еластичността, което е идеалното условие за поява на сухота и възпаление. 

Кои са най-големите ползи от магнезия за състоянието на кожата? 

1. Предотвратява бръчките

Магнезият е необходим за ензимите, които регулират репликацията и възстановяването на ДНК. Без него кожата се уврежда и възпалява по-лесно, атакувана от свободните радикали, които попадат в нейните клетки. 

Според проучване, цитирано в книгата „The Magnesium Miracle“, кожните клетки, които се развиват без магнезий, са два пъти по-склонни да бъдат увредени от свободните радикали. 

2. Намалява пъпките

По данни от проучване от 2007 г., цитирано в „American Journal of Clinical Nutrition“, магнезият помага за намаляване на възпалението, причинено от прекомерно количество Е-селектин и С-реактивен протеин. Е-селектинът се произвежда, когато кожата претърпи някакъв вид нараняване, включително и образуване на пъпка заради бактерии, нахлуващи в кожата. 

Магнезият помага за намаляване на ефектите на Е-селектина и предотвратява възпалението, с което спомага за по-малко пробиви по кожата. Така тя е по-гладка и хубава. 

3. Помага при кожни алергии

Друго предимство на магнезия е, че има благоприятен ефект при алергии по кожата. Екземата, например, се появява заради недостиг на магнезий. 

Когато нивата на магнезий са ниски, тялото започва да произвежда хистамини, а те причиняват неприятен сърбеж по кожата и червени петна, в които сякаш има вода. Заедно с производството на хистамин, дефицитът на магнезий води и до по-ниски нива на мастни киселини в кожата. Това е много вредно за хидратацията и еластичността ѝ, като причинява сухота и възпаление моментално. 

Колко ефективни са продуктите за красота с магнезий?

Има много продукти за красота, в които магнезият е основна съставка. Те спомагат за подобряване състоянието на кожата. Освен за намаляване на пробивите по нея, се борят и с фините линии, но не могат да дадат 100% резултат. 

Магнезият се абсорбира много бързо от кожата. Ето защо може да се мажете с него след тренировка и да си набавите козметика, която съдържа известен процент от минерала. 

Какво количество магнезий да приемаме за деня? 

Смята се, че е строго индивидуално какво количество магнезий трябва да приемате за деня. Според някои източници, препоръчително е да си осигурите около 6 мг на килограм телесно тегло. Около 300-400 мг е стандартния дневен прием, предписван от лекарите. 

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини