Критична ситуация в шуменската болница, недостиг на медицински персонал

Само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в Шуменско може да бъде преодоляна кризата със заболелите от коронавирус. Около това мнение са се обединили на работна среща при областния управител проф. Стефан Желев днес ръководителите на здравните заведения в региона, на РЗИ, РЗОК, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, БЗС, на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и други.

Участниците в срещата, по повод критичната ситуация в шуменската болница с болните от COVID-19, поради недостига на медицински персонал, са призовали лекарите от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ - Шумен. Това съобщават след срещата от пресцентъра на областната администрация.

Директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов е отбелязал, че към момента 80 са пациентите с коронавирусна инфекция, настанени в лечебното заведение, което е единственото в областта, приемащо и лекуващо заразени с COVID-19. За още около 15 души има съмнение за инфекцията и се изчакват резултатите от PCR тестовете им. В болницата има възможност да бъдат разкрити допълнително легла, но "без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим", е заявил д-р Костов, цитиран от пресцентъра на областната администрация.

Той днес е получил уверението на ръководството на УМБАЛ "Света Марина" във Варна за прием на пациенти от шуменската болница, при необходимост.

В МБАЛ - Шумен ще бъде разкрита и PCR лаборатория, подкрепа за което ще окаже Министерството на здравеопазването, отбелязват от пресцентъра на областната администрация.

Управителят на МБАЛ Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева е обявила, че лечебното заведение е готово да приеме и да обслужва пациенти без COVID-19, изпратени от шуменската болница, като се е ангажирала да осигури и транспортиране на болните. От СБАЛК "Мадара" пък ще бъде командирован от 26 октомври един лекар, с негово съгласие, да работи в COVID-сектор. Управителят на ДКЦ- 1 в града д-р Магдалена Ангелова и управителят на КОЦ- Шумен д-р Свилен Арнаудов са се ангажирали отново да разговарят с лекарите и медицинските сестри в своите структури, относно възможността да бъде оказана помощ на МБАЛ- Шумен.

Директорът на шуменския филиал на Медицински университет във Варна проф. Соня Тончева е съобщила, че 44 медицински сестри и акушерки, студенти от четвърти курс, работят по график в болницата, в рамките на своя стаж. Осем са болногледачите доброволци в лечебното заведение, а студентите от първи до трети курс пък имат клинична практика в болницата, допълват от пресцентъра на областната администрация.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

Последни новини